In prezent, productia este asigurata de cinci turbine eoliene, urmand ca altele din totalul de 114 deja instalate sa fie pornite in decursul lunilor viitoare, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de Continental Wind Partners (CWP), compania americana care a dezvoltat proiectul.

In total, CWP vizeaza instalarea a 139 de turbine eoliene in parcul de la Fantanele (prima faza a proiectului), la 50 de kilometri distanta de Constanta. In apropiere, la Cogealac, alte 101 turbine urmeaza sa fie construite (cea de-a doua faza).

"Punerea in functiune a acestui proiect a adus Romania mai aproape de standardele Uniunii Europene si este, de asemenea, un vot de incredere pentru climatul de investitii local", a declarat Mark Crandall, presedintele CWP. Romania va trebui sa acopere anul acesta 33% din consumul brut de energie electrica din resurse regenerabile.

Proiectul, dezvoltat si administrat de CWP, va reduce dependenta Romaniei de energia produsa de carbune, avand o capacitate totala proiectata la 600 de MW, putere echivalenta cu cea a unui reactor de la Cernavoda. Altfel spus, parcul va dezvolta o capacitate de productie echivalenta cu necesarul de energie al 700.000 de gospodarii.

Lucrarile la parcul eolian au fost demarate la sfarsitul lui 2008, finantarea fiind asigurata de cehii de la CEZ, proiectul urmand a totaliza o investitie de 1,1 miliarde de euro. Potrivit estimarilor CWP, suma de 1,1 miliarde de euro reprezinta cea mai mare investitie straina directa in Romania.

Cand va fi complet operational, parcul eolian va reprezenta aproape 30% din energia regenerabila din Romania (incluzand si enegia hidro). Este primul proiect eolian important ce va fi realizat in Romania, unde in prezent se obtin din energie eoliana numai 7 MW.

Potrivit oficialilor CWP, proiectul de la Cogealac urmeaza a fi finalizat in urmatoarele 24 de ani. "De asemenea, intentionam sa finalizam proiectele pentru alte doua mari parcuri eoliene in Romania si sa incepem constructia acestora in urmatorii doi ani", a adaugat Mike Scholey, CEO al CWP.

CWP dezvolta in prezent proiecte cu o capacitate instalata de peste 6 GW in tari precum Romania, Polonia, Bulgaria, Serbia, Croatia, Australia si Noua Zeelanda.

Citeste si Centrale eoliene cu putere de 1500MW in Romania, pana in 2012.

Afla aici in ce vor investi cehii de la CEZ 52 de milioane de euro anul acesta.