Compania dezvoltatoare a proiectului minier de la Rosia Montana a castigat la Tribunalul Alba, procesul prin care se solicita anularea certificatului de urbanism ce i-a fost eliberat in 2004 de Consiliul Judetean Alba.
Cererea de anulare a fost introdusa de Asociatia Alburnus Maior. Certificatul de urbanism nr. 68/2004 a fost eliberat inainte de elaborarea studiului de impact asupra mediului pentru Proiectul Rosia Montana, informeaza NewsIn.

Documentul in sine, care are caracter informativ, detaliaza lista documentelor necesare pentru solicitarea unei autorizatii de constructie. Certificatul de urbanism nu reprezinta astfel o autorizatie sau un aviz in sine, si nici nu autorizeaza intreprinderea vreunor activitati.

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) spun ca vor continua demersurile prevazute de legislatia romaneasca in scopul obtinerii autorizatiilor si avizelor preliminare necesare pentru implementarea proiectului minier de la Rosia Montana. "Avem incredere ca autoritatile competente vor reincepe cat mai curand procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru Proiectul Rosia Montana. Ceea ce solicitam este o evaluare corecta si transparenta a proiectului nostru tehnic, evaluare la care are dreptul orice investitor serios, precum si comunitatea locala", a declarat directorul general al RMGC, Dragos Tanase.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni ca procedura de autorizare a proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana va fi reluata, dupa ce, in urma cu circa o luna si jumatate, investitorii au depus un nou certificat de urbanism.

Potrivit lui Borbely, Comitetul de Analiza Tehnica se va reuni, cel mai probabil, saptamana viitoare, pentru a lua in discutie proiectul Rosia Montana.

"Se fac pasii necesari sa se verifice acest certificat de urbanism, daca este in concordanta cu prevederile legale, urmand ca dupa aceea sa se intruneasca Comitetul de autorizare tehnica, care reia acele discutii in legatura cu studiul de impact, care va trebui sa fie reluat, mai mult ca sigur, pentru ca, chiar daca au fost discutate patru capitole, trebuie dansii sa depuna din nou acest studiu de impact. Conform legislatiei in vigoare, dupa ce se termina aceste discutii, pe baza propunerii, evident, a Agentiei regionale si pe baza propunerii ministerului, se va da autorizatia de mediu prin hotarare de guvern", declara Borbely la 4 mai, imediat dupa depunerea certificatului.

Ministrul afirmase anterior, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".

In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa certificatului de urbanism. Reprezentantii RMGC au afirmat ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii, si ca vor ca guvernul sa reanalizeze proiectul si sa ofere cat mai repede un raspuns.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri