"Anul trecut, filiala din Romania nu a inregistrat profit, din cauza fixarii preturilor medicamentelor (la un curs de schimb leu/euro sub cel real - n. red.) iar pentru 2010 vizam afaceri pe plan local de 55 de milioane de dolari, la fel ca si anul trecut", a declarat Iulia Rosian, business unit director in cadrul companiei.

Tot pentru anul in curs, Sandoz o usoara crestere a exporturilor. Anul trecut, compania a exportat medicamente in valoare de 30 de milioane de dolari, principalele piete de desfacere fiind Europa de Vest si SUA.

Oficialul Sandoz a mai precizat ca anul trecut au fost scoase de pe piata romaneasca 10-15 produse, ca urmare a pretului de comercializare sub costurile de productie.

Producatorul de generice Sandoz, care face parte din grupul farmaceutic Novartis, a achizitionat in 2003 filiala locala a companiei Lek, cea care in 2001 cumparase producatorul targ-muresean PharmaTech.

In 2008, compania a raportat afaceri cu aproape 20 de milioane de dolari mai mari fata de 2009. Anul trecut, afacerile cumulate ale Sandoz si Novartis s-au cifrat, pe piata romaneasca, la 114 milioane de euro.