"Am inaintat Electrica SA aceeasi oferta ca si prima data, de un milion euro, pentru restul actiunilor la CEZ Servicii. Alta propunere mai avantajoasa nu avem. Asteptam raspunsul statului roman", a declarat directorul general al CEZ Romania, Jan Veskrna.

La randul sau, directorul general al Electrica SA, Ioan Folescu, a declarat miercuri pentru NewsIn ca se va consulta cu Ministerul Economiei in aceasta privinta, dar ca nu considera aceasta oferta ca fiind avantajoasa, potrivit NewsIn.

In prezent, CEZ detine 63% din actiunile CEZ Servicii, iar restul sunt detinute de Electrica SA.

Grupul CEZ a anuntat la 9 octombrie ca a finalizat preluarea de la Electrica a pachetelor de 19% detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentru care a platit suma totala de 145,36 milioane de euro, devenind astfel actionar unic. In prezent, CEZ detine 100% din actiunile ambelor companii.

De asemenea, Fondul Proprietatea a comunicat, la sfarsitul lunii septembrie 2009, ca si-a vandut participatiile detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, unde avea cate 30% din actiuni, pentru care a incasat in total 229,59 milioane euro.

Grupul CEZ este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa. Pe continent, CEZ are aproape sapte milioane de clienti si un portofoliu al capacitatii instalate de peste 14.300 MW.

In Romania, grupul este prezent din 2005, prin compania CEZ Romania, care include CEZ Distributie (distribuitor de energie electrica in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman), CEZ Trade (care se ocupa cu vanzarea si cumpararea de energie electrica pe piata en gros), CEZ Vanzare si CEZ Servicii. Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%.