Omul de afaceri afirma ca reducerea salariilor din sistemul bugetar va avea ca efect doar revenirea, daca nu la normalitate, macar la decenta. Intr-un interviu acordat Wall-Street, George Copos spune ca bani pentru creditare exista, iar romanii trebuie sa isi recastige increderea in ei insisi, iar apoi Romania va fi credibila pe plan international.
Wall-Street: Cum comentati masurile de reducere a salariilor din sistemul bugetar?

George Copos: In 1990 aveam sansa unica de a dezvolta rapid sectoarele care puteau asigura progresul: educatia, sanatatea, infrastructura, agricultura, turismul. Dar, in loc sa facem asta, am aruncat banii pe fereastra, timp de 20 de ani.

A fost infiintat unui paienjenis de agentii si institutii publice si a crescut continuu numarul angajatilor la stat, ca si cheltuielile necontrolate cu salariile. Un timp, gaurile create in buget au fost acoperite prin vanzarea celor mai importante societati comerciale ale Romaniei: Romtelecom, Petrom, BCR, Dacia, Sidex, BRD si altele.In loc ca din banii aceia sa se refaca scoli, sa se renoveze spitale, sa se construiasca autostrazi, sa se realizeze centuri ocolitoare, sa se introduca curent electric, apa ori canalizare, banii s-au dus in sporuri, majorari si cresteri. Cheltuielile de personal s-au triplat in ultimii 5 ani.

Este extrem de neplacut pentru mine, ca om de afaceri, sa constat ca tot acest dezmat pe banii publici se realizeaza pe socoteala mediului privat, care alimenteaza bugetul prin taxele si impozitele pe care le plateste. Iar aparatul birocratic se auto-alimenteaza: pentru a-si justifica existenta, inventeaza noi proceduri, cat mai complicate, noi formulare de completat, noi situatii de depus, etc. Astfel incat o buna parte din activitatea unei societati comerciale se duce in completarea de formulare, in loc sa se duca in crearea de valoare adaugata.

Wall-Street: Totusi, credeti ca vor fi vizibile si efecte pozitive ale acestor masuri?


George Copos:
Cred ca reducerea de personal in aparatul de stat nu va avea ca efect decat revenirea, daca nu la normalitate, macar la decenta. Mai ales se va reduce clientela politica, deoarece aceasta este cea care umfla statele de functiuni. Pe scurt, efectele vor fi pozitive, sub cel putin doua aspecte: in primul rand, se vor reduce cheltuielile publice si, in al doilea, aparatul de stat, fiind mai redus, va fi obligat sa simplifice procedurile. Daca nu o vor face si vor pastra actualele proceduri va fi rau pentru toata lumea.

Wall-Street: Cand credeti ca ar fi trebuit luate aceste decizii?

George Copos: Nu trebuia sa se ajunga in situatia ca aceste masuri sa fie luate. Acum vreo 10 ani Senatul avea 400 de angajati si functiona. Acum are peste 1000 si nu functioneaza cu nimic mai bine. De ce a trebuit sa se hipertrofieze aparatul de o asemenea maniera? Din pacate stim cu totii. Deci, masurile acestea trebuiau luate cel putin cu 10 ani in urma.

Wall-Street: Care ar fi solutiile dumneavoastra pentru combaterea evaziunii fiscale?

George Copos:
Parerea mediului de afaceri este ca statul are datoria de a aseza sarcinile fiscale in mod just, echitabil si, in acelasi timp, suportabil.

Un buget solid se construieste avand o baza cat mai larga de contribuabili, care platesc contributii decente. Este dovedit istoric faptul ca, cu cat sarcinile financiare cresc, cu atat numarul de contribuabili scade si scad si veniturile statului. Este, iarasi, cunoscut ca in timp de criza nu e oportun sa se mareasca taxele. Aceasta creste tentatia de evaziune fiscala.

Din punctul meu de vedere, in societate sunt doua categorii: o prima categorie, aceea a platitorilor onesti de taxe si impozite, care vor plati si 24% TVA, asa cum au platit si 19% si cum vor plati oricat se va stabili. Desigur, daca nu vor da faliment intre timp. Nu aceasta categorie ar trebui sa fie tinta favorita a Fiscului.

A doua categorie este cea a evazionistilor profesionisti, care nu platesc mai nimic, nici acum, nici in viitor, daca sunt lasati sa isi faca numarul in continuare. Este vorba de cei care activeaza in domenii cum ar fi comertul cu tutun ori cu alcool, sau in domeniul alimentatiei.

Sa luam un exemplu: o societate realizeaza produse de patiserie, panificatie si cofetarie. Lucreaza „la lumina”, cumpara materie prima in mod corect si plateste tot ce trebuie, inclusiv TVA. Produsele ii ies la un anumit pret. Pe piata se bate cu o puzderie de alti competitori, care se aprovizioneaza nu se stie de unde, din importuri ascunse, care nu platesc aproape nimic statului si care ies pe piata cu produse mai ieftine decat ale primei societati. Acest tip de rau platnici trebuie sa fie tinta Fiscului. Ei, si cei din zona alcoolului clandestin, a celor din zona tutunului, si altii. Sunt convins ca, daca s-ar pune ordine in aceste domenii, nu ar mai trebui crescute taxele si amputate pensiile si salariile.

Wall-Street: Cat de complicat este, in opinia dumneavoastra, procesul de repornire a creditarii? Cum credeti ca ar trebui sa se produca acest fenomen?

George Copos: Bani pentru creditare exista. Stiu asta pentru ca eu insumi am obtinut, nu demult, un credit important pentru Ana Hotels. Bancile nu sunt neaparat refractare la a credita. Daca ar opri creditarea, atunci n-ar mai fi banci si ar disparea. Problema este ca bancile nu isi mai pot permite sa finanteze orice. Ele vor finanta oricand proiecte serioase, de investitii reale, bazate pe planuri de afaceri judicioase. Desigur, vremea „creditelor cu buletinul” a apus. Dar vremea creditarii serioase a proiectelor de investitii si de dezvoltare abia incepe.

Wall-Street: Cum credeti ca isi poate recastiga Romania credibilitatea? Atat pe plan intern, cat si, mai cu seama, fata de finantatorii si investitorii straini.

George Copos: Inainte de toate trebuie sa ne recastigam increderea in noi insine. Si pentru asta trebuie sa fim mai performanti, mult mai performanti decat suntem.

Astept momentul in care voi putea lucra fara directori straini la Hilton, la Crowne Plaza, la Poiana Brasov, putand sa angajez romani fara grija. Atunci vom fi credibili.

In ceea ce priveste finantatorii si investitorii straini, ei migreaza firesc spre spatii in care exista un mediu de afaceri prietenos, stabil, transparent si predictibil. In anii 2005 si 2006, spre exemplu, investitiile straine in Romania au crescut cu 50 % in fiecare an. Mediul de afaceri era pozitiv. Apoi, treptat, pe masura ce aparatul de stat isi lua avant, interesul a scazut. Investitorii se misca acum spre alte zone, cum ar fi Asia, unde sunt taxe putine si unde birocratia a fost adusa la nivelul minim necesar. Nu poti invita investitorii intr-o tara in care nu poti spune cum vor fi maine legile si taxele. Nu conteaza neaparat daca ele vor fi mari. Conteaza sa stiu din timp aceasta, si sa stiu ca vor fi mari timp de „X” ani. Poate ca nu ma deranjeaza daca sunt mari. Ma deranjeaza in schimb sa nu stiu cat vor fi si cat timp.

Wall-Street: Cum ar trebui sa arate un program minimal de reluare a cresterii economice?

George Copos: Este o intrebare pentru clasa politica. Eu fac parte din mediul de afaceri. Sunt dintre cei care asteapta sa vada programele si ofertele politice si, la anumite intervale, sa fie chemat sa isi spuna parerea, prin vot. Nu mai vreau sa ma implic in programe politice de nici un fel. Eu stiu sa fac altceva, anume sa creez valoare adaugata. Lasati-ma sa fac ce stiu. De altfel, cred ca fiecare om ar trebui sa faca ceea ce stie, si nu altceva, cum ar fi programe politice.

Pe de alta parte, nu ma pot opri sa nu ma gandesc la faptul ca o reluarea cresterii economice se face cu investitii. Cine sa le faca ? Statul nu are banii necesari, pentru moment, cel putin. Atunci sarcina ramane doar sectorului privat. Acesta ar putea mobiliza banii necesari, fie din conturi proprii, fie din credite bancare. Doar ca trebuie sa fie lasat sa o faca. Daca este stors de vlaga prin mariri de impozite, nu o va putea face. Si nici nu va vrea.

Wall-Street: Sunt patronii romani preocupati in primul rand de conservarea standardului lor de viata, mizand pe proceduri de insolventa a firmelor decat sa mai aduca bani?

George Copos: Sa separam lucrurile. Un patron este acela care conduce o afacere, care produce valoare adaugata, care creeaza locuri de munca; este cel care isi gospodareste castigul de asemenea maniera incat sa poata continua ciclul afacerii, la un nivel crescut. Scopul unui patron adevarat este acela de a administra o afacere.

Cel care invarte banii doar ca sa isi satisfaca mofturile si fitele, eventual falimentandu-si firma ca sa dispara cu bani murdari, acela nu este un patron si nu merita sa discutam despre el.

Pe de alta parte, trebuie sa fim constienti de faptul ca procedura de insolventa in sine nu e ceva rusinos. E o solutie legala la o modificare a realitatii din mediul de afaceri. Se poate intampla, nu neaparat din vina patronului. Insolventa asigura curatarea pietei de firmele ce nu mai rezista competitiei, ceea ce este un lucru necesar. Este o forma de reasezare a jucatorilor si, daca e facuta corect, nu e nimic rau in asta.

Wall-Street: Cum simtiti tendinta companiilor romanesti de a intra in insolventa?

George Copos: Nu cred ca este un trend. Cred ca este o pura intamplare.

Wall-Street: Ce cifra de afaceri estimati pentru Ana Hotels in 2010?

George Copos: In jur de 30 milioane de euro, plus - minus, in functie de evolutia unor elemente pe care nu le putem controla si, din pacate, nici influenta.

Wall-Street: In ce masura, decizia de majorare a TVA sa va rasfrange asupra industriei ospitalitatii si implicit asupra afacerilor pe care le aveti in acesta industrie?

George Copos: In acest moment facem calcule aprofundate. Probabil vom face si planuri adecvate cu concluziile pe care le tragem. Este prematur sa va spun acum. Este cert insa ca vor fi anumite implicatii. Dar haideti sa luam partea buna: situatia ne obliga sa fim mai performanti, sa gasim solutii cat mai bune si cat mai ingenioase pentru a oferi clientilor produse care sa le fie accesibile, ca pret si calitate. Cei care vor iesi vii din asta vor iesi intariti.

Wall-Street: In ce stadiu de afla proiectul hotelului boutique din Poiana Brasov? Il veti deschide, asa cum ati estimat, pe 10 decembrie?

George Copos: Noi facem grafice de lucrari pentru a le respecta, nu pentru a ne juca cu ele. Ceea ce a fost planificat sa se deschida in decembrie se va deschide in decembrie. Poate cu cateva zile mai devreme, ca sa prindem sezonul de schi de la inceput. Din pacate, si in acest an vom incepe sezonul fara sa se fi realizat investitiile in infrastructura partiilor, promise de autoritati, de mult timp.

Wall-Street: Ati investit anul acesta peste 8 milioane de euro in refacerea Hilton si Crowne Plaza. Ce asteptati, pe termen mediu si lung de la aceste investiii, cand credeti ca le veti amortiza si cum va vor repozitiona ele pe piata de 5 stele din Capitala?

George Copos:
Este o lucrare necesara. Produsele noastre trebuie imbunatatite permanent, pentru a da satisfactie constanta clientilor. Nu te poti mentine in varf fara sa progresezi constant. In ceea ce priveste amortizarea vreau sa va dau un exemplu din istoria recenta a hotelului Crowne Plaza: precedenta sa refacere trebuia sa se acopere in 10 ani. S-a realizat in 7 ani. De data aceasta vom vedea. Poate va dura mai putin, caci stim mai bine business-ul. Privind repozitionarea, nu exista repozitionare in cazul Hilton-ului. Isi va pastra locul intai intre hotelurile de 5 stele din Bucuresti si din tara. Se va repozitiona Crowne Plaza, care va intra in primele 3 din categoria sa.

Wall-Street: Declarati ca investiiile pe care le faceti acum sunt cu 50% reducere. Aveti in plan si alte investii in industria ospitalitatii? Sunteti in discutii pentru contractarea altor credite?

George Copos: Vom vedea care va fi reactia pietei in urma masurilor pe care le va lua Guvernul. Vom decide in functie de ceea ce se va intampla. Regret atat ca nu va pot spune ce va fi, cat, mai ales, faptul ca vom fi obligati sa reactionam brusc, fara a avea timpul necesar pentru un plan minutios. Despre asta vorbeam cand ceream stabilitate, predictibilitate si transparenta.

Wall-Street: Pana acum ati investit 1,3 milioane euro in aducerea de noi jucatori la Rapid. Ce buget aveti pentru aducerea de noi jucatori pentru campionatul urmator?

George Copos: Bugetul total al clubului, pentru sezonul competitional 2010 - 2011 este cel anuntat public, adica 6,5 milioane euro. Modul lui de gestionare si de repartizare este in sarcina conducerii executive a clubului. Eu doar asigur finantarea si astept rezultatele.

Wall-Street: Ce obiective aveti pentru sezonul 2010-2011?

George Copos: Aceleasi, din 1993 incoace. Campionatul, Cupa si un traseu cat mai lung in Europa.

Wall-Street: Ati castigat pana acum bani din fotbal sau este doar o investitie pentru imagine? Cum ar fi evoluat omul de afaceri George Copos daca nu ar fi fost implicat in fotbal?

George Copos: Nu am castigat bani din fotbal si implicarea mea in acest sport nu are legatura cu imaginea. Imaginea mea sunt Ana Holding, Ana Hotels, Ana Health Spa, Ana Yacht Club, ANA IMEP - marele producator de motoare, Ana Pan, Ana Teleferic, si as putea continua. In viitor imaginea mea vor fi si Ana Tower, si Ana Residences. Legatura mea cu sportul nu e nici de natura baneasca, nici de natura publicitara. E de natura sufleteasca. Eu chiar iubesc clubul Rapid. Atata tot.

Wall-Street: Cand ati fost cel mai aproape de a vinde Rapidul si la cat il evaluati acum?

George Copos:
Am crezut, la un moment dat, ca eu am dat Rapidului tot ce am putut si ca e timpul sa las pe altul mai bun sa continue treaba. Asa e in sport: cand esti copil, la initiere, ai nevoie de un antrenor. Cand ajungi senior, in lotul national, ai nevoie de un cu totul alt antrenor. Am crezut ca am gasit un investitor potrivit pentru Rapid, acum vreo doi ani. S-a vazut, pana la urma, ca Rapidul nu s-a putut acomoda. Ce sa-i faci, Rapidul e un club foarte complicat si special, nu e usor sa-i intri in voie. Asa ca m-am intors la Rapid. Am revenit, e ca pe vremuri !



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri