Wall-Street a fost astazi in cadrul Cora Lujerului, parte a retelei de magazine Cora, detinuta de grupul franco-belgian Louis Delhaize, pentru a vedea cu cat s-au scumpit o serie de alimente consumate zilnic de romani, dupa doar o zi, ca urmare a majorarii TVA de la 19% la 24%.
La ora 9:10, la 10 minute dupa deschiderea magazinului, o mare parte din angajati lucrau de zor la schimbarea preturilor vechi, cu cele noi, mai mari, dupa cresterea TVA cu cinci procente.

“La produsele non-alimentare s-au schimbat deja preturile. Nu stiu ce s-a intamplat la food (mancare-n.red.)”, a spus unul dintre lucratorii comerciali din cadrul magazinului.

Pe lista de produse intocmita de Wall-Street s-au aflat urmatoarele alimente si bauturi: Coca-Cola (2 litri), apa minerala plata (2 litri), apa minerala carbogazoasa (2 litri), bagheta alba, mere (1 kg), rosii (1 kg), macrou congelat (1 kg), piept de pui dezosat (1 kg), ulei (1 litru), faina (1 kg), zahar (1 kg), paste fainoase (500 de grame), ciocolata (tablete), oua (10 bucati), lapte dulce, telemea vaca (1 kg).

Din cele 16 produse, doar sase aveau trecute pretul nou pana la ora 9:25, in vreme ce trei nu aveau mentionat pretul.

Fata de marti, cele sase alimente care aveau preturile modificate, s-au scumpit cu 0,25% - 5%.

Din lista analizata de Wall-Street, cea mai mica crestere de pret s-a consemnat la sticla de Coca-Cola de 2 litri, care marti seara costa 3,88 de lei, pentru ca astazi de dimineata sa coste 3,89 de lei.

In schimb, cea mai mare crestere de pret, de 5%, a inregistrat-o zaharul Lemarco. Asfel, pretul unui kg cu TVA de 24% este de 3,15 lei, in vreme ce pretul cu TVA de 19% era de 3 lei.

In incinta magazinul Cora Lujerului nu toti comerciantii au ales sa majoreze preturile. De exemplu, un hamburgher Whopper, de la Burger King, costa astazi de dimineata 10 lei, la fel ca ieri (marti) seara.

“Nu am marit preturile, chiar daca a crescut TVA’, a spus un vanzator al magazinul de fast-food.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri