Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) considera ca noua modalitate de compensare a medicamentelor afecteaza accesul pacientilor la tratamente, cu consecinte grave asupra starii lor de sanatate.
Noul sistem de compensare a medicamentelor propus de Casa Nationala de Asigurari (CNAS) introduce coplata zero pentru unele medicamente incluse pe listele A si B, pentru care in prezent pacientul scoate din buzunar intre 10% si 50% din pretul retetei.

Noile norme metodologice publicate pe pagina de web a CNAS limiteaza sever accesul pacientilor la tratamente si medicamente si are un impact negativ asupra sanatatii publice, sunt de parere membrii ARPIM.

“Am solicitat preturi de referinta la nivel de denumire comuna internationala pentru toate listele de rambursare. In termeni pe intelesul tuturor, aceasta inseamna ca va exista un singur pret de referinta pentru aceeasi molecula, indiferent de lista de rambursare (n. red: A,B - compensate sau C - gratuitati). O asemenea masura ar putea aduce economii semnificative bugetului si ar putea oferi o metoda transparenta si predictibila de setare a pretului de referinta. In acest caz, cei care vor castiga cel mai mult vor fi pacientii”, a declarat Regis Lhomme, presedintele ARPIM, fostul sef al Pfizer Romania.

ARPIM isi exprima, intr-un comunicat de presa, preocuparea fata de lipsa de transparenta generata de criteriile discriminatorii care au fost utilizate de CNAS in calcularea preturilor de referinta si in gruparea medicamentelor in diferite clase terapeutice carora li se aplica coeficienti de corectie stabiliti arbitrar.

Asociatia producatorilor internationali de medicamente solicita ca autoritatilor romane sa utilizeze criterii transparente si predictibile pentru stabilirea pretului de referinta si a nivelului de coplata pentru medicamente.

Producatorii de generice sustin propunerea CNAS

Pe de alta parte, din simularile facute de Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) reiese ca pentru circa doua treimi din listele incluse pe lista A de compensare si o treime din cele de pe lista B, pacientii vor plati mai putin sau deloc din propriile resurse.

Medicamentele generice sunt produse iesite de sub patent, identice cu orginalele pe care le copiaza din punctul de vedere al compozitiei, dar care au preturi mai mici. Astfel, un medicament generic are un pret de maxim 65% din pretul originalului.

"De exemplu, pentru medicamente cunoscute publicului larg, de genul Nebivolul, Vivace, Amoxacilina, Ranitidina, Oxacilina, Epicef, Moduxin, Cuminol, Zeplan, Impamid, Amoxicilina Forte, Opsamox, Amoksiklav, Trimetazidina LPH, Indapamid LPH, Enalapril LPH, Trombex, Simvacard, Diurex, Pentoxi Retard, Metoprolol dar si multe altele pacientii vor plati mai putin bani din buzunar, in anumite cazuri sistemul propus de CNAS va asigura de fapt gratuitate”, spune Dragos Damian, presedintele APMGR.

Cele opt companii membre ale APMGR - Actavis, Antibiotice, Biofarm, Gedeon-Richter, LaborMed, Sandoz, Terapia-Ranbaxy si Zentiva - comercializeaza 60% din volumul de medicamente utilizate in practica terapeutica anul trecut, mai mult de jumatate dintre acestea fiind fabricate local.

Cele mai mari companii care fac parte din ARPIM sunt AstraZeneca, Bayer, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Merck Sharp & Dohme, Novartis si Pfizer, Sanofi-Aventis.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri