Parteneriatul Petrom-Petrofac creste productia de petrol de la Ticleni cu 50% pana in 2015

Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a incheiat cu furnizorul de servicii petroliere Petrofac un parteneriat pentru cresterea cumulativa, in urmatorii cinci ani, cu 50% a productiei din zona Ticleni (sud-vestul Romaniei), zacaminte care in prezent care asigura 2,5% din productia interna a producatorului de titei si gaze.
Contractul incheiat pe 15 ani prevede ca Petrofac sa asigure expertiza, tehnologiile necesare precum si resursele financiare si umane pentru operarea celor noua zacaminte de la Ticleni, urmand ca Petrom sa-I plateasca pentru cantitatea de titei produsa, inclusiv un tarif crescut in functie de nivelul productiei suplimentare.

“Pentru a ne atinge potentialul pe segmentul de explorare si productie, avand in vedere complexitatea operarii zacamintelor mature precum si a portofoliului nostru in Romania, ne vom concentra asupra redezvoltarii unui numar de circa sase-opt zacaminte majore pana in 2015. In paralel, pentru a maximiza productia pe alte zacaminte mature, am decis initierea unor parteneriate cu companii din domeniu. Prin acest parteneriat, mizam pe obtinerea celor mai bune rezultate, in conditiile impartirii riscurilor, al reducerii costurilor si cresterii productiei”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Mariana Gheorghe (foto), CEO-ul Petrom.

Zacamintele de la Ticleni sunt mature, fiind exploatate de aproximativ 60 de ani, si in prezent asigura 2,5% din productia interna a companiei petroliere (echivalentul a 4.500 de bep/zi). In perioada 2010-2015 Petrofac va asigura o crestere cumulativa a productiei cu cel putin 50% pentru zacamintele vizate, raportat la declinul actual al productiei.

“Petrom ramane detinatorul contractelor de concesiune, al productiei de hidrocarburi, al echipamentelor existente, precum si al drepturilor si obligatiilor definite prin Legea Petrolului”, au mai precizat oficialii companiei.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele de explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de explorare si productie. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% din actiuni, restul de 6,21% fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.

Petrofac este unul din liderii mondiali in domeniul serviciilor in industria petroliera, printe clientii Petrofac numarandu-se multe dintre marile companii petroliere precum si operatori independenti. Petrofac este listata la bursa londoneza (simbol: PFC) si face parte din Indicele FTSE 100.

Prin cele sapte divizii ale sale, Petrofac proiecteaza, si construieste facilitati de productie pentru titei si gaze, opereaza, intretine si optimizeaza facilitati de productie, ridica calificarea si instruieste personalul operativ, mareste productia si, folosind sinergiile rezultate din capacitatea de a utiliza un portofoliu extins de servicii, investeste in dezvoltarea infrastucturilor de productie si a zacamintelor de titei si gaze. Serviciile oferite de Petrofac acopera aproape in intregime ciclul de productie al titeiului si gazelor, de la nivel de sonda pana la procesare, rafinare si transport.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri