Actionarii companiei petroliere Nelson din Kazahstan, listata la bursa din Toronto, au acceptat, ieri, oferta de preluare in valoare de doua miliarde dolari inaintata de grupul rus Lukoil, transmite Reuters. Fuziunea propriu-zisa va avea loc pe 5 decembrie. Lukoil are deja o prezenta semnificativa in Kazahstan si intentioneaza sa se extinda in continuare in acest stat, care dispune de rezerve importante de hidrocarburi si este pe cale sa devina unul dintre cei mai mari producatori de titei din lume, cu o productie estimata sa ajunga la 3 milioane de barili pe zi, in 2015.
Preluarea Nelson Resources, este cea mai mare achizitie facuta in strainatate de o companie din Rusia,. Nelson dispune de rezerve certe si probabile de circa 270 de milioane de barili, dar rezervele totale existente ar putea fi de doua miliarde de barili. Compania produce 30.000 de barili de petrol pe zi si a obtinut, in primul trimestru al anului 2005, un profit net de 36 milioane dolari.

Pentru a cumpara Nelson, grupul rus Lukoil a imprumutat doua miliarde dolari prin intermediul Citigroup. Imprumutul a fost acordat fara garantii, la o dobanda LIBOR plus 0,5%.

Grupul rus este prezent si pe piata din Romania, unde detine rafinaria Petrotel Ploiesti.

De asemenea, Lukoil are si o retea de distributie a carburantilor cu peste 300 de unitati. Potrivit datelor companiei, investitiile totale efectuate in Romania au depasit suma 500 milioane dolari, in perioada 1998 -2005.

Lukoil, la care ConocoPhillips detine o participatie de peste 10 %, se extinde nu numai in zona caspica si in cea a Europei de Sud-Est. Recent, Lukoil a anuntat ca va investi circa un miliard de dolari in operatiunile derulate in Bulgaria, in urmatorii sase ani, 750 milioane dolari vor fi alocate rafinariei din Burgas, una din cele mai mari din regiunea balcanica si controlata de Lukoil in proportie de 94%, in timp ce reteaua de retail va beneficia de investitii de 250 milioane dolari. Desi initial anuntase ca va investi doar 400 milioane dolari in Bulgaria, oficialii rusi au inceput sa pluseze, mai ales dupa anunturile prin care traseele petrolului caspic vor trece prin Bulgaria, portul Burgas fiind una din locatiile mentionate.

Din Bulgaria, produsele petroliere vor fi exportate pe pietele din Turcia, Macedonia, Serbia si Muntenegru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri