Curtea de arbitraj a Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a decis inchiderea procesului declansat, in mai 2007, de S&T Oil Equipment and Machinery, intrucat compania americana nu a achitat costurile procesului de arbitraj, in valoare de 150.000 dolari.
Apararea Romaniei a fost asigurata de echipe de avocati ale Tuca Zbarcea & Asociatii si White & Case USA, potrivit NewsIn.

S&T Oil Equipment and Machinery a depus, in mai 2007, cererea de deschidere a procesului de arbitraj impotriva Romaniei pentru o pretinsa expropriere abuziva facuta de statul roman, care ar fi condus la imposibilitatea punerii in practica a investitiilor asumate prin contractul de privatizare a societatii Nitramonia SA Fagaras. Daunele pretinse de la statul roman in acest dosar au depasit 150 de milioane dolari.

Dupa constituirea tribunalului arbitral, in noiembrie 2007, partile au parcurs etapa scrisa a procedurii, prin depunerea a cate doua seturi de memorii scrise, documente in sustinere, precum si mai multe rapoarte de expertiza tehnica si de evaluare financiara.

In iunie 2009, tribunalul arbitral al Centrului de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID), in baza regulilor arbitrale ICSID, a solicitat partilor plata sumei de 300.000 de dolari reprezentand un avans din costurile arbitrale, fiecare din parti urmand a plati jumatate din aceasta suma. Desi statul roman si-a achitat partea sa de obligatii in termenul dispus de tribunal, S&T Oil Equipment and Machinery nu si-a indeplinit obligatiile privind cheltuielile de judecata, ceea ce a determinat tribunalul ICSID sa decida, in octombrie 2009, suspendarea de drept a procedurilor arbitrale pana la indeplinirea obligatiei de plata a reclamantului.

Prin hotararea comunicata partilor in data de 16 iulie 2010, tribunalul arbitral constata ca S&T Oil Equipment and Machinery nu a dat curs solicitarii de plata a costurilor arbitrale pe o perioada mai mare de 6 luni si decide inchiderea procesului impotriva Romaniei.

„Romania a obtinut, pentru a treia oara, o decizie favorabila in fata tribunalului arbitral de la Washington. Chiar daca tribunalul a inchis procedurile pe motiv de neplata de catre S&T Oil Equipment and Machinery a obligatiilor ce-i reveneau in legatura cu costurile arbitrale, se poate vorbi, fara echivoc, de o noua victorie a Romaniei", a declarat Managing Partner al Tuca Zbarcea & Asociatii, Florentin Tuca.
Avocatul a mai precizat ca echipa de aparatori a Romaniei a identificat argumente solide in favoarea statului roman, precum si o serie de iregularitati in cadrul procesului de privatizare a Nitramonia SA Fagaras imputabile S&T Oil Equipment and Machinery.

„Foarte probabil ca argumentatia dezvoltata de noi si iregularitatile identificate au determinat reclamantul sa abandoneze lupta prin neachitarea costurilor de judecata”, a conchis Florentin Tuca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri