“Pana acum, investitia a fost demarata din banii nostri. Pe parcursul implementarii proiectului, vom colabora si cu institutii financiare. Am discutat cu banci ca BCR, Unicredit sau Banca Europeana de Investitii (BEI) pentru acordarea de finantare in vederea sustinerii proiectului. Estimam ca 30-40% din banii necesari investitiei vor fi din imprumuturi bancare”, spune Tommaso Serrano, CEO al Transdanube Industries.

Indienii au investit pana in prezent peste 20 de milioane de euro, din care mai mult de jumatate din suma a fost alocata pentru achizitia a 21 de hectare de teren in orasul Oltenita, care va gazdui, incepand cu 2013, o otelarie cu o capacitate anuala de circa 500.000 de tone.

Jumatate din terenul pe care va fi amplasata viitoare otelarie a fost cumparat, prin licitatie, de la primaria orasului, in vreme ce restul reprezinta o parte din terenul apartinand fostei turnatorii Turol Oltenita.

Pentru implementarea proiectului, indienii au aplicat si pentru ajutor de stat, insa nu au primit niciun raspuns pozitiv pana acum.

“Am cerut ajutor de stat, insa pana acum nu am vavut ca autoritatile vor sa ne sprijine in aceasta directie. Nu vrem neaparat ca statul roman sa ne ajute cu bani, dar ne pot ajuta cu birocratia, conexiunile la retelele de apa si energie sau cu infrastructura rutiera”, precizeaza Serrano.

Constructia otelariei va demara in primavara anului urmator, iar finalizarea este programata pentru primul semestru al anului 2013. In prezent, Transdanube Industries finalizeaza demolarile cladirilor existente pe terenurile achizitionate in 2008 si 2009.

Ulterior, compania va trebui sa obtina permisele de constructie.

Citeste si:

Reprezentantii Transdanube Industries estimeaza venituri de 250 mil. euro pentru 2013, chiar daca otelaria va produce pentru o perioada putin mai mare de o jumatate de ani.

Compania intentioneaza ca 50% din productie sa mearga catre export.

“Materia prima, respectiv fierul vechi, o sa fie luata din Romania. In ultimii ani, aproximativ 70% din fierul vechi colectat pe plan local, care in total a fost in jur de doua milioane de tone, a plecat la export”, spune George Savulescu, administratorul companiei.

Potrivit acestuia, pana in 2008, sectorul local al constructiilor consuma anual 1,2 milioane de tone de fier beton, pe fondul boom-ului existent in real-estate. Mai mult, 400.000 – 500.000 de tone fier beton proveneau din Turcia.

“Faptul ca pe piata locala se importau pana in urma cu doi ani 400.000 – 500.000 de tone de fier beton ne-a determinat sa luam decizia de a face aceasta otelarie in Romania. Datorita tehnologiei de care vom benefica, ne dorim sa producem fier beton mai bun decat cel adus din Turcia, la preturi comparabile”, sublinaiza Serrano.

Oficialul Transdanube Industries se asteapta ca efectele crizei financiare sa nu se mai resimta peste doi ani, data la care se preconizeaza finalizarea investitiei.

“Credem ca Romania are potential si ca in doi ani de zile piata de constructii va incepe din nou sa creasca”, adauga CEO-ul companiei.
Aproximativ 300 de oameni vor lucra la otelaria din Oltenita in momentul in care aceasta va incepe sa produca.