Firmele de consultanta financiara dau navala in Romania. Intermedierea obtinerii de bani ägratisô de la Uniunea Europeana este o afacere profitabila, comisioanele urcand pana la 2% din sumele obtinute sau valoarea totala a proiectului. Anul viitor Romania va primi fonduri nerambursabile in valoare de circa 1,12 miliarde euro din partea UE, pentru cofinantarea unor proiecte in diverse ramuri ale economiei.

Pentru fiecare proiect o firma de orice marime si chiar municipalitatile pot obtine de la UE aproximativ 40-60% din valoarea totala a investitiilor efectuate. Iar firmele de consultanta specializata in intermedierea obtinerii de bani de la UE incep sa deschida tot mai multe birouri in Romania. Ultima companie intrata pe piata serviciilor de consultanta in vederea finantarii unor proiecte de afaceri cu bani europeni este DGE Bruxelles (Directia Generala de Extindere), o firma privata, infiintata in 1996, care a activat mai mult in Polonia, Spania, Italia, Cipru si Greecia.

äTinand cont de faptul ca peste 85% din firmele mici si mijlocii se autofinanteaza, ca aproximativ 40% dintre firme nu apeleaza la credite, iar circa 53,2% apeleaza la finantari doar prin leasing, DGE Bruxelles apreciaza ca accesul prohibitiv la finantare creeaza dificultati de ordin competitiv societatilor romanestiô, sustine Slawomir Pawluk, director executiv al DGE Bruxelles. äStatistica a demonstrat ca mai mult de jumatate dintre intreprinzatori renunta la contractarea unui credit din cauza dificultatilor ce apar in accesarea produselor financiare iar DGE vine in sprijinul acestora prin acordarea de asistenta specializata in obtinerea mijloacelor de finantare atat din fondurile Uniunii, cat si din surse nationaleô, spune Pawluk. Firme precum DGE vin sa ascuta competitia, pana acum nu foarte aspra, in domeniul consultantei pentru finantare.

äNoi lucram numai pentru proiecte cofinantate prin programul SAPARD, unde mai sunt active cateva zeci de firme, intrucat avem foarte multe proiecte in derulare si ne-am format o experienta activand de cativa ani in acest domeniu, coeficientul nostru de reusita fiind de 100%ô, spune directorul Master Mag Consulting (fostul Atlas Consel), Madalina Ohanesian.

äAsteptam anul 2006, cand tot mai multe ferme vor primi finantare prin programe speciale cum este äFermierulô, cat si prin noile fonduri SAPARD. Noi asiguram consultanta si intocmirea dosarelor pentru obtinerea de cofinantare, care merge in medie pana la 50% din costul unui proiect. Comisionul nostru este variabil si poate atinge pana la 2% din valoarea proiectuluiô, spune ea.

Valoarea proiectelor difera, de la cateva sute de mii pana la 4 milioane euro. In curand, stacheta va fi coborata, intrucat SAPARD va introduce cateva noi limite de suma mai mici de 200.000 euro. äIn principal clientii nostri sunt firme de orice marime, pentru municipalitati fondurile SAPARD de infrastructura rurala fiind in acest an insuficiente. In prezent circa 6-700 de proiecte de finantare rurala a primariilor au ramas nefinantateô, afirma Ohanesian.

Dexia cot la cot cu alte banci mari, specializate in finantarea comunitatilor rurale sau municipalitatilor, doresc o particica din afacerile romanesti din acest domeniu. Chiar daca lupta pentru CEC nu va fi castigata, Dexia este prezenta pe piata romaneasca si va semna in curand primele contracte de anvergura cu municipalitatile, cofinantate de UE. Alpha Bank nu are experienta bancii franco-belgiene in acest domeniu, insa a facut un pas inainte prin acordarea de consultanta si finantare in valoare de 18 milioane de euro Pirmariei Ploiesti, si prin imprumutul de 20 milioane euro obtinut recent de la Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va cofinanta proiecte ale primariilor mai mici, de pana la patru milioane euro.

In urma privatizarii de anul viitor, CEC promite sa ämuste adancô din aceasta nisa de piata, avantajul Casei de Economii fiind reteaua rurala reprezentand o parte importanta din cele 1.400 de sucursale. In afara liderilor pietei bancare, BCR si BRD, o alta banca extrem de activa in domeniul produselor pentru finantare, de data aceasta pentru sectorul Intreprinderilor Mici si Mijlocii (IMM) este Banca Transilvania. Toate fondurile obtinute de la banci pot reprezenta numai 30-50% din valoarea unui proiect de investitii, pentru restul banii venind gratis din buzunarul contribuabilului occidental.

Firmele de consultanta intervin pe fir mai jos, intocmind, impreuna cu expertii bancilor, toate actele necesare obtinerii de consultanta. Cateva zeci de firme asigura mai mult competitia din domeniul finantarii agricole prin programul SAPARD, unde se pot obtine bani mai multi, mai usor, spun surse din piata.
Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â.├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »


Setari Cookie-uri