Compania Eoliana SA, filiala locala a Alerion Clean Power S.p.A din Italia, a primit autorizatia de a construi in judetul Bihor o ferma eoliana cu o capacitate de 64,8 MW, investitia cifrandu-se la 85 de milioane de euro.

Cele 36 de turbine eoliene vor fi instalate in localitatile Auseu si Borod din judetul Bihor si vor genera o productie anuala de 155 GWh, potrivit comunicatului de presa emis de compania italiana.

Investitia de 85 de milioane de euro va fi acoperita in intregime din resursele financiare ale italienilor.

"Autorizarea primei noastre ferme la nivel international reprezinta un moment-cheie in strategia de dezvoltare", a declarat Giulio Antonello, CEO-ul companiei italiene.

Acesta a mai adaugat ca internationalizarea afacerii si diversificarea acesteia va deveni un element central in strategia de dezvoltare a Alerion, care urmareste transformarea companiei intr-un "jucator relevant in industria energiilor regenerabile".

Listata la Bursa de Valori din Milano, Alerion opereaza in prezent centrale de productie de electricitate folosind energii regenerabila - eoliana (146 MW) si fotovoltaica (9 MW). Potrivit datelor companiei publicate la inceputul lunii mai, italienii in constructie instalatii de 124 MW pentru energia eoliana, de 14 MW - pentru solara, iar in bioenergie de 5 MW.

Energia eoliana a trezit interesul altor investitori straini. Cea mai mare investitie “in vant” o reprezinta cea a cehilor de la CEZ din Dobrogea – din localitatile Cogealac si Fantanele - care atinge 1,1 miliarde de euro pentru o capacitate instalata de 600 MW.

Alte proiecte semnificative in domeniul eolian au fost anuntate de spaniolii de la Iberdrola si de austriecii de la Verbund.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ondrej Safar, noul CEO al CEZ Romania. Martin Zmelik, inapoi in Cehia