Firmele romanesti Alpha Wind si CAS Regenerabile, care au ca actionar comun compania austriaca Verbund-Austrian Renewable Power, vor dezvolta un parc eolian de 201 MW in judetul Tulcea, constructia urmand a fi demarata in iunie 2011.

Pana in prezent, companiile implicate au obtinut deja o parte din avizele necesare – securizarea terenului, aviz de amplasament al operatorului retelei, aviz de conectare la retea, precum si avizul de mediu – urmand ca in perioada urmatoare sa fie obtinute alte autorizatii, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Ministerului Mediului.

Lucrarile de constructie la parcul eolian vor fi demarate in iunie 2011, iar exploatarea va incepe in ianuarie 2012, conform formularului de descriere a proiectului.

“Scopul proiectului este producerea de energie electrica verde prin construirea unor turbine eoliene cu o capacitate de pana la 201 MW amplasate in patru grupuri Nord 1, Nord 2, Sud 1 si Sud 2 la vest-nord-vest de comuna Casimcea, judetul Tulcea. Energia electrica anuala neta estimata a fi produsa prin activitatea proiectului este de aproximativ 608 GWh, cand proiectul este complet operational”, se precizeaza in document.

Daca va fi realizat, parcul eolian dezvoltat de austrieci va fi unul dintre cele mai mari proiecte de profil din Romania. Cea mai mare investitie “in vant” o reprezinta cea a cehilor de la CEZ din Dobrogea – din localitatile Cogealac si Fantanele - care atinge 1,1 miliarde de euro pentru o capacitate instalata de 600 MW.

Potrivit datelor Registrului Comertului, Alpha Wind SRL este controlata de Astropoint Limited, o firma inregistrata in Cipru (cu 49,03% din partile sociale), si de Verbund Austrian Renewable Power GmbH din Austria (cu 50,07% din actiuni). Firma romaneasca a finalizat 2009 cu o cifra de afaceri de 65.470 de lei.

CAS Regenerabile SRL este controlata in totalitate de austriecii de la Verbund – 0,1% revine Verbund-Austrian Delta Wind GmbH, iar restul – Verbund Austrian Renewable Power GmbH. In 2009, firma a realizat venituri de 19.423 de lei, potrivit Registrului Comertului.

Verbund Austrian Renewable Power este unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate la nivel european, avand peste 2.800 de angajati. Anul trecut, compania a realizat afaceri de 3,4 miliarde de euro, vanzand 112.000 de GWh, conform datelor propriului site de prezentare.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
STRATEGIE. Electrica externalizeaza doua proiecte de parcuri eoliene