Compania petroliera Petrom a raportat, in primele sase luni ale anului, afaceri in crestere cu 14%, pana la 8,3 miliarde de lei, si un profit mai mare de 4,6 de ori fata de perioada similara din 2009, de 1,5 miliarde de lei.

Calculate conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS - International Financial Reporting Standards), rezultatele obtinute in primul semestru din anul trecut indicau un profit net de 331 de milioane de lei si incasari de 7,3 miliarde de lei.

La momentul publicarii rezultatelor, in august 2009, calculele facute dupa standardele romanesti de contabilitate (RAS - Romanian accounting standards) aratau pentru profitul net o valoare de 923 de milioane de lei, echivalentul unui declin de 45% comparativ cu 2008. "De vina" pentru scaderea profitului in primele sase luni ale lui 2009 au fost preturile mai mici ale titeiului, precum si nivelul redus al vanzarilor de produse petroliere si gaze.

“In cel de-al doilea semestru, in E&P (explorare si productie – n. red.), productia s-a situat sub nivelul inregistrat in T2 (trimestrul al doilea – n. red.) din 2009, deoarece declinul natural al productiei de titei si gaze din Romania nu a fost compensate integral de productia noilor sonde forate si cea aditionala obtinuta prin programul de reparatii capital la sonde”, a declarat Mariana Gheorghe (foto), directorul executiv al companiei, in raportul financiar.

In cel de-al doilea trimestru (aprilie-iunie 2010), Petrom a inregistrat un avans semnificativ al profitului net – pana la 719 milioane de lei, fata de cele sase milioane de lei obtinute in perioada similara din 2009.

“In T2, rezultatele au fost influentate de evolutia pozitiva a pretului titeiului de referinta (titeiul Ural), care s-a majorat cu 32% fata de T2 din 2009. EBIT-ul grupului (profitul inainte de taxe si impozite – n. red.) a inregistrat valoarea de 728 de milioane de lei, cu mult peste nivelul din T2 2009”, se precizeaza in raportul companiei.

Pe de alta parte, in intervalul ianuarie-martie 2010 profitul s-a redus cu 11% comparative cu primele trei luni ale anului trecut. La capitolul vanzari insa, rezultatele din cel de-al doilea trimestru au fost mai bune cu 12% fata de cele din ianuarie-martie 2009, cifrate la 3,9 miliarde de lei.

“In E&P, EBIT excluzand elementele speciale, a fost cu 96% mai mare comparative cu primele sase luni din 2009, datorita cresterii semnificative a pretului la titei. Cu 184.000 bep/zi, productia de titei si gaze a grupului a fost cu 3% mai mic decat in primul semestru al lui 2009, din cauza productiei mai scazute in Romania” – potrivit raportului financiar al Petrom.

In primul semestru, compania a obtinut un profit net dupa interesele minoritarilor de 1,5 miliarde de lei, de 4,4 ori mai mare comparative cu perioada anterioare din 2009. Nivelul EBIT s-a ridicat de trei ori peste peste cel raportat in intervalul ianuarie-iunie 2009, pana la 1,6 miliarde de lei.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele de explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de 8 milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de peste 260 de benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de explorare si productie. Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are 2,03% din actiuni, restul de 6,21% fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Petrom vinde 40 de zacaminte considerate neimportante