Prin acordarea unor facilitati fiscale, firmele ar putea fi sustinute sa organizeze programe de formare profesionala, potrivit companiei de consultana R&M Audit.
Aflati deja in cel de-al doilea an de criza, angajatorii se afla adesea in situatia de nu se mai putea conforma unora dintre prevederile cuprinse in legislatia muncii, precum este cea privind obligativitatea de a asigura formarea profesionala a tuturor angajatilor, potrivit companiei R&M Audit.

“Utilitatea acesteia pentru mentinerea sau cresterea performantelor economice ale firmelor este indiscutabila, fireste, doar ca fondurile disponibile sunt din ce in ce mai putine, iar personalul este in majoritatea cazurilor cu mult redus, asa incat companiilor le este din ce in ce mai greu sa se conformeze legii, mai ales atunci cand formarea profesionala presupune scoaterea din activitate a angajatilor pe o anumita perioada din ziua de munca si plata integrala a salariului”, spune Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit.

In opinia acesteia, adaptarea Codului Muncii si, in plus, acordarea unor facilitati fiscale pentru implementarea programelor de pregatire profesionala ar fi extrem de utile, ar ajuta firmele si ar creste competitivitatea lor pe termen lung .

Conform Codului Muncii, angajatorii au obligatia de a asigura participarea tuturor salariatilor la programe de formare profesionala cel putin o data la 2 ani daca au minim 21 de salariati si, respectiv, cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati, cheltuielile aferente fiind suportate de catre angajatori.

Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin mai multe forme: participare la cursuri organizate de catre compania angajatoare sau de catre diferiti furnizorii de servicii de profil, stagii de practica, ucenicie la locul de munca etc. Daca participarea la programele de pregatire profesionala presupune scoaterea din activitate a salariatilor pentru o perioada mai mica de 25% din durata zilnica a timpului de lucru, acestia vor beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de salariul integral, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta.

Daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatilor pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului de lucru, acestia vor beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime. In cazul in care participarea la programele de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate a unui angajat, contractul individual de munca respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, de la caz la caz.

„Toate companiile si-au redus cheltuielile in 2009 si in anul curent; dintre cheltuieli, cele mai vizate au fost cele cu personalul- peste 20% din totalul reducerilor de cheltuieli, in unele cazuri acestea ajungand si pana la 50%. In aceste conditii, cu forta de munca dimensionata astfel incat sa asigure la limita desfasurarea activitatii, implementarea programelor de pregatire profesionala este extrem de ingreunata", a subliniat Mirela Serban.

In cazul companiilor medii si mari, potrivit R&M Audit, angajatii care au intrat in programe de pregatire profesionala in 2008, ar trebui sa reintre in astfel de programe in acest an, ceea ce va fi foarte greu. „Evident, cea mai buna masura ar fi acordarea unor facilitati fiscale pentru a stimula firmele sa organizeze astfel de programe, acestea fiind direct interesatate sa isi creasca performantele; castigul este evident atat pe termen scurt, cat si pe termen mediu si lung”, a aratat Mirela Serban.

Codul Muncii nu prevede sanctiuni materiale in cazul nerespectarii prevederilor privind formarea profesionala, dar „trebuie sa plecam de la premisa ca fiind o lege, aceasta trebuie respectata”. In cazul unor controale de la Inspectoratele Teritoriale de Munca pe aceasta tema, inspectorii pot impune masuri care trebuie respectate, fiind posibila acordarea unei constrangeri de 10 zile in acest sens.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri