Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, controlat de kazahii de la KazMunaiGaz, a inregistrat in primul semestru al anului o cifra de afaceri consolidata cu 24% mai mare fata de perioada similara a anului trecut, pana la 1,76 miliarde de dolari, dar pierderi cifrate la 119 milioane de dolari.
Fata de primele sase luni ale anului anterior, pierderile au crescut cu 72% in primul semestru al anului curent. Rompetrol Rafinare a obtinut un profit operational negativ (EBITDA) de 24,7 milioane de dolari.

Oficialii Rompetrol Rafinare au explicat ca rezultatele au fost influentate de majorarea cu 50% a cotatiei titeiului, care a determinat o crestere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, de deprecierea monedei nationale fata de dolar, precum si de presiunea crizei financiare internationale, precizeaza in comunicatul de presa emis de companie.

Grupul Rompetrol intentioneaza sa treaca pe zero, in ceea ce priveste profitabilitatea, cel mai devreme in 2011, estimand ca situatia se va imbunatati si ulterior, in urmatorii doi-trei ani, a declarat recent Saduokhas Meralyiev, directorul general al Rompetrol.

Principalii indicatori anuntati de Rompetrol pentru perioada primului semestru:

Exporturile totale ale Rompetrol Rafinare, impreuna cu subsidiarele sale Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas, au atins un nivel de 554 milioane de dolari, in crestere cu 15% fata de primul semestru din 2009.

Segmentul de rafinare (rafinariile Petromidia si Vega Ploiesti) a consemnat o crestere de 25% a cifrei de afaceri, pana la un nivel de 1,5 miliarde de dolari. In aceeasi perioada, rezultatul operational negativ a ajuns de la 5,5 milioane la 29 de milioane de dolari, fiind puternic influentat de conditiile interne si externe (scaderea cu 35% a marjelor de rafinare, cresterea stocurilor si diminuarea cererii).

Vanzarile totale de carburanti aferente segmentului de rafinare au fost de peste 1,3 milioane de tone, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de 1,9 milioane de tone, ambele in scadere cu aproximativ 9% fata de primul semestru din 2009.

• In ceea ce priveste piata de desfacere, compania a inregistrat o scadere de 22% a exporturilor de carburanti, mentinand acelasi nivel al vanzarilor pe piata interna, de aproximativ 700 de mii de tone", potrivit raportului Rompetrol Rafinare.

Nivelul total al investitiilor realizate in prima jumatate a anului s-a ridicat la aproximativ 54 milioane de dolari si au vizat atat eficientizarea operationala a rafinariilor Petromidia si Vega, cat si continuarea programului de crestere a capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia, pana la 5 milioane de tone de materie prima. Rompetrol Rafinare a finalizat in luna iulie prima etapa a proiectului de modernizare a instalatiei de cocsare, valoarea estimata a intregului proiect ridicandu-se la 50 milioane de dolari.

Segmentul de distributie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas, a consemnat in primul semestru o crestere cu 23% a cifrei de afaceri, de peste 1 miliard de dolari, obtinand insa un rezultat operational (EBITDA) negativ de aproximativ 690.000 de dolari.

Rompetrol Downstream si-a diminuat in primele 6 luni ale anului marjele comerciale cu 10% pentru segmentul de retail si 27% pentru cel de wholesale (distributie), in contextul in care preturile aferente benzinei si motorinei Efix s-au majorat doar cu 6% si respectiv 14%. Rezultatele au fost obtinute pe fondul unei cresteri cu aproximativ 42% a cotatiilor internationale ale produselor finite si cu 18% a cursului de schimb leu/dolar.

• Compania a deschis in primul semestru o noua statie proprie in municipiul Timisoara, reteaua operata fiind formata astfel din 797 de puncte de distributie (statii proprii, Partener Rompetrol, statii Expres, baze interne cu o capacitate de 9 si 20 metri cubi) si 6 depozite. La acestea se adauga si un numar de 258 de statii de distributie a GPL-ului auto si peste 6.000 de puncte de vanzare butelii.

Recent, Rompetrol Gas a deschis la Bacau al treilea terminal de imbuteliere GPL din Romania, in urma unei investitii totale de 11 milioane de dolari. Terminalul are o capacitate anuala de imbuteliere de 20.000 de tone GPL si de depozitare de 1.500 metri cubi.

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a consemnat in primele sase luni ale anului o crestere cu 33% a cifrei de afaceri, pana la un nivel de peste 146 de milioane de dolari, si un rezultat operational (EBITDA) pozitiv de aproximativ 5,4 milioane de dolari datorita imbunatatirii cotatiilor internationale ale produselor petrochimice fata de primul semestru al anului 2009.

Rompetrol Petrochemicals va majora cu peste 70% capacitatea instalatiei de polietilena de inalta densitate (HDPE) pana in martie 2011, valoarea totala a investitiei fiind estimata la aproximativ 18 milioane de dolari, potrivit oficialilor Rompetrol.

"Pe fondul reducerii sau inchiderii unor capacitati de productie din Europa Centrala si de Est, compania isi mentine obiectivul stabilit de a deveni unul dintre principalii furnizori si producatori de polimeri din regiune. Rompetrol Petrochemicals este unicul producator de polipropilena si de polietilene din Romania, reusind astfel sa-si consolideze cota de piata", se mai precizeaza in comunicat.

Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. si Rompetrol Logistics S.R.L. (impreuna cu subsidiara Rompetrol Gas S.R.L.). Rezultatele prezentate sunt neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS).

Afla aici de ce conducerea Rompetrol nu vrea sa majoreze salariile angajatilor de pe platforma Petromidia.

Citeste si Rompetrol Well Services, profit cu 30% mai mic in S1.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri