Membriii Asociatiei Producatorilor Romani de Medicamente Generice (APMGR) sustin ca 1,5 miliarde de lei este suma cu care acestia crediteaza sistemul sanitar romanesc, in contextul in care isi primesc banii pe medicamentele furnizate cu intarzieri de pana la 300 de zile.

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in calitate de institutie abilitata a statului in gestionarea fondurilor in domeniul sanatatii, nu a inceput decontarea medicamentelor utilizate in 2010, nereusind practic sa incheie compensarea consumului de produse farmaceutice nici macar pentru anul 2009", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de APMGR.

In prezent, medicamentele generice (iesite de sub patent) inseamna, ca valoare, 25% din totalul pietei farmaceutice, cifrate la peste 2 miliarde de euro, dar detin 62% din volum.

"Consideram ca aceasta este cea mai grava criza financiara din sistem de dupa 2004, in conditiile in care preturile medicamentelor generice au scazut cu circa 10% numai in ultimele 12 luni, dublat de diminuarea utilizarii medicamentelor cu 10% anul trecut. Aceasta este o dovada certa ca accesul pacientilor romani la medicamente s-a redus simtitor", declara oficialii APMGR.

In APMGR s-au inscris pana in acest moment cei mai importanti investitori industriali din Romania: Actavis, Antibiotice, Gedeon Richter, Labormed, Ozone, Sandoz, Terapia Ranbaxy si Zentiva, care produc si comercializeaza in prezent circa 60% din volumul de medicamente din Romania.

Citeste si D. Damian, seful APMGR: Discreditarea producatorilor de generice va reduce contributia lor la buget cu 10%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Producatorii de medicamente cer calcul diferentiat pe taxa clawback