"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in calitate de institutie abilitata a statului in gestionarea fondurilor in domeniul sanatatii, nu a inceput decontarea medicamentelor utilizate in 2010, nereusind practic sa incheie compensarea consumului de produse farmaceutice nici macar pentru anul 2009", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de APMGR.

In prezent, medicamentele generice (iesite de sub patent) inseamna, ca valoare, 25% din totalul pietei farmaceutice, cifrate la peste 2 miliarde de euro, dar detin 62% din volum.

"Consideram ca aceasta este cea mai grava criza financiara din sistem de dupa 2004, in conditiile in care preturile medicamentelor generice au scazut cu circa 10% numai in ultimele 12 luni, dublat de diminuarea utilizarii medicamentelor cu 10% anul trecut. Aceasta este o dovada certa ca accesul pacientilor romani la medicamente s-a redus simtitor", declara oficialii APMGR.

Citeste si:

In APMGR s-au inscris pana in acest moment cei mai importanti investitori industriali din Romania: Actavis, Antibiotice, Gedeon Richter, Labormed, Ozone, Sandoz, Terapia Ranbaxy si Zentiva, care produc si comercializeaza in prezent circa 60% din volumul de medicamente din Romania.

Citeste si D. Damian, seful APMGR: Discreditarea producatorilor de generice va reduce contributia lor la buget cu 10%.