“Piata incepe sa-si revina incet-incet, inca nu a ajuns inca la nivelul de anul trecut, este cu 30% mai mica decat anul trecut, dar spre deosebire de inceputul anului, se pare ca vanzarile si-au mai revenit”, declara pentru Wall-Street Gilda Lazar (foto), director corporate affairs&communications in cadrul Japan Tabacoo International (JTI) Romania, companie care comercializeaza pe piata romaneasca branduri ca Winston sau Camel.

Declinul vanzarilor pe piata a fost alimentat de cresterea accizelor cu 50%, deprecierea leului fata de moneda europeana, precum si de slabirea puterii de cumparare. “Este ca atunci cand faci maioneza: daca pui prea mult ulei, atunci ea se taie. Asa s-a intamplat si cu piata de tigarete: toate taxele si majorarile nu au putut fi absorbite de consumatori. Unii si-au redus cheltuielile si nu-si mai permit sa cumpere tigari, iar altii au inceput sa-si dea seama ca e periculos sa fumeze”, explica Lazar.

In prezent, produsele din tutun sunt suprataxate, 80% din pretul lor fiind reprezentat de TVA si de acciza. Astfel, in cazul unui pachet de tigari (premium) care costa 10,90 lei, doar 2,25 de lei reprezinta valoarea reala, in care intra costurile de productie, marja de retail, discountul si profitul, restul de 8,65 insemnand TVA (2,11 lei) si acciza (6,54 de lei).

In conditiile accentuarii crizei si a scaderii veniturilor reale ale populatiei, contrabanda cu tigarete si tutun a luat un tot mai mare avant, astfel incat la inceputul anului a ajuns sa acapareze mai mult de o treime din piata evaluata anul acesta la circa doua miliarde de dolari. In prezent, produsele din contrabanda si-au redus cota de piata in jurul a 22 de procente. Luand in calcul o cota de piata anuala de 31%, paguba produsa statului de comertul ilicit se cifreaza la 835 de milioane de euro.

Altfel spus, piata neagra a tutunului produce statului roman daune de marimea unei transe de imprumut de la Fondul Monetar International (FMI), spune Gilda Lazar. Cea de-a sasea transa din imprumutul FMI acordat Romaniei a fost de 900 de milioane de euro.

In aceste conditii, produsele de contrabanda detin cea mai mare cota din piata de profil. Daca in 2002-2003 comertul ilicit insemna 2-3 procente din intreaga piata, contrabanda a inflorit incepand cu 2006, cand a urcat spre 10%, ca la inceputul anului curent sa atinga 36%.

Citeste si:

Conform unui studiu realizat de compania independenta de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat s-a inregistrat in ultimul trimestru din 2009. Ca urmare, cotele de piata ale principalilor jucatori au fost afectate. In luna ianuarie 2010, BAT avea o cota de piata de 32,5%, in scadere cu 6% fata de 2008, JTI - 15,6% (-4,6%) si PMI – 14,5% (-7,3%).

Lazar a precizat ca de la inceputul anului si pana in prezent JTI Romania a distrus 1.720.000 de pachete de tigarete si aproape 2.000 de kilograme de tutun. Costurile pentru distrugerea marfii de contrabanda s-au ridicat anul trecut la 60.000 de dolari. Incepand cu luna septembrie, JTI va disponibiliza 128 de persoane din totalul de circa 670 de angajati, acestea provenind cu precadere din cadrul departamentelor de vanzari si de suport.

Piata tutunului este dominata de mari jucatori internationali ca British American Tabacco (BAT), Philip Morrris, Japan Tabacco International (JTI) si Galaxy Tabacco.

Vezi aici care este procedura de distrugere a produselor din tutun de contrabanda - galerie foto.