Finantele vor toti banii de la RAFO, iar varianta in care ar fi posibila plata esalonata a datoriilor necesita o lege speciala, care are nevoie de avizul Consiliului Concurentei si, ulterior, al Comisiei Europene.
Statul nu este de acord cu propunerea inaintata de firma care doreste sa cumpere pachetul majoritar de actiuni al RAFO Onesti, propunere care vizeaza plata esalonata a datoriilor istorice ale companiei.
„Statul nu poate accepta pentru ca, potrivit legii, incepind cu acest an nu se mai pot acorda reesalonari“, spune vicepresedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chiritoiu. El nu exclude insa posibilitatea ca aceasta intelegere sa aiba loc, dar pe o cale extraordinara. „O astfel de tranzactie s-ar putea face doar printr-o ordonanta speciala a guvernului, ordonanta care va trebui analizata si, ulterior, avizata de Consiliul Concurentei si, in ultima instanta, de Comisia Europeana, pentru ca avem de-a face cu un ajutor de stat“, mai afirma Chiritoiu.

Doar 6.000 de miliarde din 9.000

Luna trecuta, managerul general al RAFO, Marin Anton, a anuntat ca un consortiu de firme, Vienna Capital Partners, a semnat deja un acord de principiu cu actualul patron al rafinariei (firma Balkan Petroleum a controversatilor frati Iancu) pentru cumpararea pachetului majoritar. Transferul de actiuni nu s-a produs, pentru ca mai este nevoie de avizul AVAS pentru aceasta tranzactie, or, institutia nu s-a pronuntat inca.

Anton a spus ca a inaintat deja Finantelor o propunere de plata imediata a 15-20% din datoriile de 6.000 de miliarde de lei vechi ale rafinariei catre stat, urmind ca restul sa fie achitat in 72 de transe lunare. Datoria totala a rafinariei catre stat este insa de 9.000 de miliarde, lucru recunoscut si de Anton, care spune insa ca restul de 3.000 de miliarde sint datorii si penalitati pe care noul proprietar nu si le asuma.

Managerul RAFO: „Nu ne-au raspuns“

„ANAF si Ministerul Finantelor nu au raspuns la propunerea noastra“, ne-a declarat Marin Anton. „Ne-au spus ca vor banii, toti odata, dar suma e prea mare. Noi am venit cu o propunere, care nu e ne-negociabila, e un pas pentru inceputul unei negocieri. Daca e nevoie de o lege, sa se dea o lege, daca s-a gasit o metoda sa se recupereze banii statului! Cum s-au dat legi speciale prin care s-au sters datorii, sa se dea una prin care sa se si ia bani!“, mai spune Anton.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »