“In momentul de fata 20% din totalul importurilor de gresie si faianta din Romania provin din Bulgaria. Volumele comercializate de KAI Ceramics pe piata autohtona au egalat cantitatile celor aduse din Spania si Italia, care au scazut puternic”, spune Catalin Rotaru, country manager KAI Romania.

Importurile de placi ceramice au crescut cu 42% in mai fata de aceeasi luna a anului trecut, arata datele Institului National de Statistica (INS). Pe primele locuri in topul tarilor care livreaza gresie si faianta in Romania se numara China, Turcia si Bulgaria, in vreme ce state cu traditie in aprovizionarea pietei locale, cum ar fi Spania, Italia sau Egipt, au inregistrat scaderi importante.

KAI Romania estimeaza ca piata locala de placi ceramice se ridica la 23-25 de milioane de metri patrati. In conditiile in care capacitatile de productie instalate ale singurilor doi producatori de pe piata locala, Lasselsberg Romania si Ceramica Lazar, depasesc cu putin 6,5 milioane de metri patrati, inseamna ca importurile reprezinta peste 70% din totalul pietei.

Pe fondul scaderilor importurilor din Spania, Italia si Egipt, compania a reusit sa-si majoreze cota de piata la 15%, dupa ce la sfarsitul anului avea o cota de piata de 10%.

Citeste si:

“Criza economica a determinat clientii sa acorde o mai mare atentie procesului de selectie a unui furnizor. Oamenii au cautat sa elimine orice riscuri asociate importurilor de la mari distante, de tipul timpilor mari de livrare, costurilor de transport ridicate sau a incertitudinilor privind diferiti producatori, ca urmare a problemelor economice din tara de origine”, explica Rotaru avansul consemnat de importatorul de placi ceramice in ceea ce priveste cota de piata.

La inceputul acestui an, KAI Romania si-a bugetat o crestere de 50% a afacerilor de pe piata locala, pana la 12 milioane de euro.

Grupul KAI opereaza doua fabrici in Bulgaria, cu o capacitate totala de productie de peste 18 milioane de metri patrati. Bulgarii exporta peste jumatate din productia totala pe 19 piete europene.

Fondul de investitii Advent International detine 70% din Kai Group. Pe piata locala, Advent are diverse participatii in companii ca Ceramica Iasi sau Bengoss.