Volumul vanzarilor de ciment ale Holcim in Romania a scazut in primul semestru cu 30% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, iar preturile de pe piata locala a cimentului s-au redus in acelasi interval cu 10,7%, potrivit unei prezentari a grupului elvetian.
Vanzarile de ciment si profitul EBITDA al Holcim in Romania a scazut in prima jumatate a anului, afacerile grupului elvetian fiind afectate in Europa de Est si de Sud-Est de scaderea puternica a investitiilor, atat la nivel guvernamental, cat si in mediul privat, se arata in raportul semestrial al companiei.

Pe piata agregatelor, vanzarile Holcim in Romania s-au redus in volum cu 29,4%, iar preturile au urcat cu 14,3%, arata Mediafax.

Dintre tarile din regiune, Holcim a inregistrat performante mai bune doar in Cehia, unde vanzarile au urcat "modest" dupa o revenire a cererii in trimestrul al doilea, dar si in Slovacia, datorita unor proiecte importante care au sustinut puternic volumele de ciment livrate.

Holcim Bulgaria a suferit o scadere puternica din cauza reducerii semnificative a activitatii din constructii si importurilor "masive" de ciment din Turcia.

Companiile controlate de grup in Romania, Croatia si Serbia au avut de asemenea scaderi ale vanzarilor de ciment, trendul nefavorabil din regiune fiind exacerbat de asemenea de ploile si inundatiile din trimestrul al doilea.

Totodata, profitul EBITDA inregistrat de grup in Europa a scazut, declinul fiind accentuat de cursul slab al euro in raport cu francul elvetian, dar determinat in mare masura de rezultatele slabe ale companiilor din Romania, nordul Germaniei si Rusia.

Vanzarile totale de ciment ale grupului elvetian au crescut in primul semestru, la nivel mondial, cu 4,1%, la 67,8 milioane tone, in timp ce volumele de agregate au urcat cu 17,1%, la 73,2 milioane tone, datorita cresterii cererii pe unele piete emergente si vest-europene, in America de Nord, America Latina, Asia, Africa si Orientul Mijlociu.

"Totusi, nu se poate vorbi despre o relansare economica globala. Exista inca elemente de incertitudine care ingreuneaza efectuarea unor estimari. Printre acestea se numara datoriile guvernamentale mari care limiteaza programele de stimulare economica, in special in Europa", se arata in raportul Holcim.

Valoarea neta a vanzarilor Holcim in primul semestru a crescut cu 8,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 10,9 miliarde franci elvetieni, iar profitul EBITDA operational a urcat cu 9,3%, la 2,34 miliarde franci elvetieni.
Profitul net a scazut cu 22,4%, la 611 milioane franci.

Holcim Romania este specializata in productia de ciment, agregate si betoane. Grupul elvetian concureaza pe piata locala cu alti doi mari producatori la nivel mondial, Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri