"Pina acum sunt exprimate opt cereri, care sunt intre cateva milioane tone pana la 100 milioane tone. Incepem de saptamana viitoare negocierile", a declarat Videanu.

Comercializarea surplusului de certificate va fi realizata numai de catre Guvern, fara intermediari, si doar catre statele semnatare ale Protocolui de la Kyoto.

Romania are in acest an un disponibil de 300 milioane certificate de emisii poluante. Sumele obtinute astfel vor fi alocate investitiilor de mediu si de inlocuire a unitatilor vechi de productie a energiei, a adaugat Videanu.

Prin vanzarea surplusului de certificate de emisii autoritatile estimeaza ca vor obtine intre 1,2 si 2,5 miliarde euro.

Citeste si:

Pentru fiecare tona de dioxid de carbon se emite un certificat de emisii, denumit unitate a cantitatii atribuite (AAU). Romania si-a asumat, in intervalul 2008-2012, reducerea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, fata de nivelul anului 1989, procent similar cu cel convenit de Uniunea Europeana.

Pentru intervalul 2008-2012 Romania poate emite circa 1,279 miliarde tone de emisii de gaze cu efect de sera.

Certificatele sunt emise in baza unui sistem al Uniunii Europene legat de reducerea poluarii. Ele sunt alocate fiecarui stat membru, dupa ce guvernul acestuia stabileste niveluri maxime nationale pentru emisiile de gaze si aloca niveluri maxime pentru operatorii industriali. Certificatele emise in baza acestor alocari pot fi tranzactionate.