Alin Niculae, proprietarul distribuitorului de carburanti Oscar Downstream, estima intr-unul dintre putinele interviuri acordate presei, in 2008, ca anul acesta va ajunge la afaceri de 500 de milioane de euro. Dar atunci criza nu-si aratase coltii, iar planurile au ramas pe hartie. Cat de tare a muscat criza din afacerile cu petrol ale familiei Niculae?

Alin si Costina Niculae au pornit afacerea cu petrol acum 9 ani, cand piata de profil arata cu totul altfel: Petrom era inca o companie “romaneasca”, iar Dinu Patriciu tocmai dadea lovitura prin achizitia rafinariei Petromidia, cea care avea sa-i netezeasca drumul spre acumularea unei averi impresionante.

De atunci si pana acum, Petrom a devenit un gigant, transformandu-se in cea mai mare companie din Romania, cu o conducere austro-romana, iar Rompetrol a devenit o companie kazaha dupa ce Dinu Patriciu si-a vandut si ultimele actiuni in 2009.

In 2001, familia Niculae nu era la prima tentativa de antreprenoriat, infiintarea distribuitorului de carburanti venind dupa ce afacerea anterioara cu bauturi alcoolice a dat gres, sufocata de comertul la negru. Compania s-a extins treptat, urcand pana la afaceri de zeci de milioane de euro, dar stirile despre compania romaneasca – o “pasare rara” autohtona printre multinationalele care domina piata – au fost sporadice si au “transpirat” doar atunci cand Oscar Downstream derula tranzactii cu volume impresionante de carburanti pe Bursa de Marfuri.

La noua ani de la infiintarea Oscar Downstream, Alin Niculae ramane acelasi antreprenor discret, care prefera sa discute cu presa prin intermediul managerilor din companie. Wall-Street a stat de vorba cu Vlad Pacea (foto), directorul de marketing al companiei, si a aflat care a fost evolutia afacerilor in ultimii ani si care sunt planurile pentru atingerea obiectivului de 500 de milioane de euro cifra de afaceri.

“Scaderea pretului produselor petroliere, provenita din devalorizarea titeiului, a condus la un declin al cifrei de afaceri in intreaga piata de profil cu pana la 40%”, spune Pacea, indicand catre rezultatele afisate in ultimii doi ani de gigantii Petrom, Rompetrol si LukOil. Schimbarile majore din ultimii doi ani, precum blocajul din constructii si infrastructura, slabirea puterii de cumparare, contracararea intarziata a efectelor negative ale crizei au fost toti factori care au contat semnificativ la dinamica afacerilor companiei lui Niculae. “Luand in considerare acesti factori, Oscar Downstream a inregistrat, in 2009, o scadere de 27% a cifrei de afaceri fata de 2008, pana la 200 de milioane de euro”, spune Vlad Pacea.

Declaratiile patronului Oscar Downstream prin care acesta estima afaceri de 500 de milioane de euro pentru 2010 erau facute intr-un moment in care barilul de petrol ajunsese la un nivel maxim istoric, de 150 de dolari. Apoi, pretul barilului s-a prabusit la 30 de dolari pana la finele anului, volatilitatea mentinandu-se si in 2009, dar intr-un ritm mult mai potolit, in jurul a 50-60 de dolari.

Daca anul 2008 a fost unul al extremelor, 2009, desi mai linistit, a fost unul dificil, care a dus afacerile Oscar cu 27% in jos. Ce a adus 2010 pentru afacerile celui mai mare petrolist independent de pe piata locala? “Acum, dupa semestrul intai, avand o imagine mai clara asupra pietei si evolutiei consumului, putem estima ca vom avea o crestere a cifrei de afaceri la sfarsitul lui 2010 cu 50% fata de 2009, dar nu vom atinge cifra mentionata in declaratia din 2008”, explica Pacea.

Fondurile de investitii vaneaza afacerea familiei Niculae

Cu alte cuvinte, calculele sunt facute pentru afaceri de 300 de milioane de euro pentru anul acesta, urmand ca in urmatorii doi ani distribuitorul de carburanti sa ajunga la 500 de milioane de euro. O tinta care va atinsa doar in conditiile in care economia romaneasca va da “semne minime de crestere” si de revigorare a domeniilor de interes precum transporturile de marfa si persoane, constructiile, agricultura, domeniul industrial si serviciile.

Cum va arata Oscar Downstream cand afacerile vor atinge 500 de milioane de euro? Cu siguranta va fi o tinta atractiva pentru eventualii petitori care inca de acum doi ani au inceput sa dea tarcoale celui mai mare petrolist roman. “Piata nu duce lipsa de petitori”, spune Pacea, adaugand insa ca situatia defavorabila incurajeaza tendinta de a cumpara cat mai ieftin, o oferta care nu este insa pe placul nimanui, mai ales cand nu exista presiunea exit-ului.

“Gandurile noastre nu s-au schimbat si, intr-adevar, s-au purtat si se poarta in continuare discutii generale cu cateva fonduri de investitii interesate de business-ul nostru. Astfel, interes exista, iar noi suntem deschisi propunerilor si ofertelor corect dimensionate indiferent de situatia economica locala”, puncteaza oficialul Oscar Downstream.

Deocamdata insa, prioritatile pentru Oscar vizeaza o strategie de optimizare a operatiunilor si de protejare impotriva crizei, dupa experienta declinului din 2009. “Am adoptat o politica prudenta de angajare a expunerilor financiare prin care trece fiecare potential client de-al nostru, iar daca acesta nu se incadreaza in standardele minime stabilite de noi, atunci respectivul nu poate deveni partenerul nostru”, mai spune Vlad Pacea.

Altfel spus, daca Oscar Downstream ar fi adoptat o politica mai permisiva, cifra de afaceri in 2009 ar fi putut fi “sensibil mai mare”, dar si riscurile financiare ar fi putut deveni incontrolabile. Anul acesta, managementul companiei a continuat pe aceeasi linie, prin compensarea scaderii consumului cu o crestere a numarului de clienti care sa asigure cresterea previzionata de pana la 300 de milioane de euro. In plus, distribuitorul de carburanti mizeaza pe “dezvoltarea semnificativa a departamentului de vanzari al companiei” si a investit in dezvoltarea profesionala a angajatilor, largirea portofoliului de servicii si in introducerea cardului de alimentare cu motorina pentru flote auto.

“Anul acesta, piata de profil a fost afectata de reducerea volumelor de productie interna de petrol, avand drept consecinta imediata restructurarea capacitatilor de rafinare, scaderea consumului si modificarea legislatiei in vigoare privind taxele si accizele”, explica Pacea.

Cand vom vedea lumina de la Oscar?

La sfarsitul anului 2007, Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a acordat companei controlate de familia Niculae licenta pentru furnizarea de energie electrica. La momentul anuntului, compania isi propunea sa devina rapid “un partener activ si puternic in piata de energie electrica din Romania”. La trei ani de la obtinerea licentei, Oscar inca nu a inceput activitatea pe acest segment, spune Pacea. Planurile pentru urmatoarele luni din an se exeaza pe investitii in optimizarea costurilor – modernizarea capacitatilor de stocare si incarcare, precum si dezvoltarea flotei proprii de autocisterne.

Piata locala a energiei va suferi o transfigurare majora odata cu concretizarea planului Ministerului Economiei de a forma “campioni nationali” in acest sector. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat inca de anul trecut ca doreste infiintarea a doi giganti in industria energetica: Electra si Hidroenergetica, care ar urma sa comaseze companii de energie si extractie a carbunelui. In prezent, proiectul crearii Electra si Hidroenergetica este in stand-by, fiind amanata pentru septembrie, intrucat mai multe firme, persoane fizice si sindicate au contestat operatiunea.

Termenul initial anuntat de autoritati pentru infiintarea celor doua companii a fost 1 iulie, iar din cauza acestor opozitii si a vacantei judecatoresti, operatiune ar putea avea loc in luna septembrie.

Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina.

In Hidroenergetica vor fi integrate si filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes, Hidroserv Hateg si Hidroserv Cluj SA, precum si o parte din Compania Nationala a Huilei, care va fi restructurata.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri