Pe fondul crizei, angajatii din companiile romanesti sunt mai receptivi la pachetele promotionale oferite de restaurante, pentru masa de pranz. Oferte precum “happy hour” sau “meniul zilei” ii ajuta pe corporatisti sa isi micsoreze nota de plata, dar musca din profitul restaurantelor.
Oameni imbaracati la “patru ace” – pentru ca asa cere fisa postului, discutand despre sutele de mailuri pe care le-au gasit in “inbox” cand au ajuns, de dimineata, la birou, sau despre concediul care tocmai s-a incheiat, in timp ce studiaza meniul pus pe masa de un chelner. Toate mesele ocupate, si alti cativa oameni care asteapta, in picioare, eliberarea vreuneia. Cam asta este atmosfera, de luni pana vineri, in timpul pranzului, in restaurantul City Grill de pe Bulevardul Primaverii, aflat la doar 3 minute de mers pe jos de imobilul de birouri Charles de Gaulle Plaza, unde isi au sediul companii precum Raiffeisen Bank, Vodafone si Unicredit Tiriac Bank. “Aglomeratia incepe pe la 12.30 si tine pana la 14.30, chiar 15.00. Suntem avantajati si de faptul ca sunt putine restaurante in zona unde angajatii pot ajunge repede pentru pranz”, spune Dana, una dintre chelneritele care lucreaza in cadrul restautantului.

Numarul angajatilor care iau pranzul in oras a ramas constant de la intrarea in recesiune, insa comportamentul acestora s-a schimbat odata cu reducerile salariale, potrivit lui Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill. “Oamenii sunt mult mai receptivi la pachete promotionale in defavoarea produselor independente pentru masa de pranz”, spune seful City Grill.

Cat cheltuie corporatistii pentru masa de pranz

Apetitul pentru oferte speciale si promotii a dus la o scadere a notei de plata fata de anii 2007-2008. “Suma medie cheltuita de un corporatist la masa de pranz este de 5 pana la 7 euro (intre 20 si 30 de lei), in scadere cu 20% fata de perioada dinaintea crizei”, afirma Petrescu.

Intr-adevar, “la fata locului”, majoritatea celor care au iesit la masa de pranz au un buget limitat, in care este musai sa se incadreze. “Peste jumatate dintre cei care iau masa de pranz aleg meniul de 19,9 lei. Chiar si cei care vor altceva, foarte rar depasesc suma de 30 lei pentru masa de pranz”, mai spune chelnerita restaurantului de langa Charles de Gaulle. Meniul gandit special pentru angajatii companiilor din zona cuprinde o ciorba, felul principal, garnitura si o salata.

“Vin aici de luni pana vineri si cheltui, in medie, 25 lei pe zi, pe care nu prea il depasesc. De cele mai multe ori iau meniul de 19,9 lei si o cafea sau o bautura racoritoare. Principalul motiv pentru care ies in pauza de pranz este socializarea cu colegii mei”, spune Alex, angajat al Raiffenisen Bank.

La parterul cladirii de birouri Charles de Gaulle Plaza, cafeneaua City Café vine, de asemenea, cu oferte “de criza” pentru corporatistii mai comozi si care nu vor neaparat o masa calda: sanwich-uri cu preturi cuprinse intre 7 si 13 lei, salate de la 8,5 pana la 12 lei sau 10 lei pentru un desert. “Vin aici de 2-3 ori pe saptamana si imi iau un sandwish si o bautura pe care platesc circa 15 lei”, spune Teodora, care lucreaza in cadrul Vodafone Romania.

Tot dupa promotii fug si angajatii companiilor care isi au sediul in cladirile de birouri din Novo Park Business Center. “Cea mai cautata oferta este “happy hour”, perioada a zile in care poti manca cu circa 15 lei.”, spune si Ana, angajat al trustului de presa Ringier.

Companiile de catering nu sunt o solutie pentru reducerea costurilor

Complexul de birouri West Gate Park din cartierul Militari este situat intr-o zona in care alternativele pentru pauza de pranz sunt destul de limitate. “In imediata apropiere a biroului sunt doar doua restaurante unde un pranz costa circa 25 – 30 lei. Avand in vedere ca nu prea e concurenta, nu sunt promotii”, spune Roxana, project manager in cadrul companiei Bit Defender care are sediul in cladirea de birouri din cartierul Militari.

Pentru a reduce costurile, pe fondul crizei, compania a apelat, timp de jumatate de ani la o companie de catering. “O ciorba, felul principal si desertul costau 20 de lei, insa de foarte multe ori mancarea era cruda sau veche, asa ca am renuntat la colaborarea cu compania respectiva”, explica angajatul Bit Defender.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri