Potrivit surselor, Guvernul a discutat, miercuri, posibile variante de renegociere a participatiei statului la reactoarele 3 si 4, iar ministrul Economiei, Adriean Videanu, a fost mandatat sa accepte reducerea participatiei de 51% doar in cazul unor oferte extrem de competitive.

"Majoritatea membrilor Cabinetului au fost de parere ca Guvernul nu va trebui sa accepte reducerea participatiei de 51% decat in cazul in care ceilalti parteneri se vor prezenta cu o oferta deosebita, avantajoasa pentru partea romana. In acest din urma caz, nu este exclusa reducerea participatiei statului la cele doua reactoare", au afirmat sursele citate.

Ministrul Economiei a declarat saptamana trecuta ca Guvernul urmeaza sa decida cu ce participatie va ramane statul la reactoarele nucleare 3 si 4, investitie evaluata la circa patru miliarde euro, si a precizat ca este exclus ca statul sa se retraga definitiv din proiect.

Videanu a afirmat totodata ca este insa posibil ca participatia actuala sa fie mentinuta si ca autoritatile "sunt flexibile" si a reiterat ideea ca societatile nationale Electra si Hidroenergetica ar putea intra in actionariatul companiei care va construi cele doua reactoare nucleare.

In prezent, participatia statului este de 51%, iar autoritatile au anuntat anterior, in mai multe randuri, ca detinerea va fi redusa.
Proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 este derulat de societatea mixta EnergoNuclear, controlata in proportie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica.

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia), GDF SUEZ) Franta) si CEZ (Cehia), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola detin cate 6,2% din actiuni.