Statul isi va mentine participatia de 51% la reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda daca partenerii implicati in proiect nu vor face o oferta avantajoasa, dar nu este exclusa inca varianta reducerii participatiei, au declarat pentru Mediafax surse guvernamantale.
Potrivit surselor, Guvernul a discutat, miercuri, posibile variante de renegociere a participatiei statului la reactoarele 3 si 4, iar ministrul Economiei, Adriean Videanu, a fost mandatat sa accepte reducerea participatiei de 51% doar in cazul unor oferte extrem de competitive.

"Majoritatea membrilor Cabinetului au fost de parere ca Guvernul nu va trebui sa accepte reducerea participatiei de 51% decat in cazul in care ceilalti parteneri se vor prezenta cu o oferta deosebita, avantajoasa pentru partea romana. In acest din urma caz, nu este exclusa reducerea participatiei statului la cele doua reactoare", au afirmat sursele citate.

Ministrul Economiei a declarat saptamana trecuta ca Guvernul urmeaza sa decida cu ce participatie va ramane statul la reactoarele nucleare 3 si 4, investitie evaluata la circa patru miliarde euro, si a precizat ca este exclus ca statul sa se retraga definitiv din proiect.

Videanu a afirmat totodata ca este insa posibil ca participatia actuala sa fie mentinuta si ca autoritatile "sunt flexibile" si a reiterat ideea ca societatile nationale Electra si Hidroenergetica ar putea intra in actionariatul companiei care va construi cele doua reactoare nucleare.

In prezent, participatia statului este de 51%, iar autoritatile au anuntat anterior, in mai multe randuri, ca detinerea va fi redusa.
Proiectul de constructie a reactoarelor nucleare 3 si 4 este derulat de societatea mixta EnergoNuclear, controlata in proportie de 51% de compania de stat Nuclearelectrica.

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia), GDF SUEZ) Franta) si CEZ (Cehia), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola detin cate 6,2% din actiuni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri