“Statul ar trebui sa formeze o companie independenta politic, care sa administreze toata infrastructura romaneasca. Aceasta companie ar trebui sa fie coordonata doar de catre premier, iar managementul si forma de organizare sa fie private”, a declarat Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania, in cadrul evenimentului “Reinventarea constructiilor in Romania”, care a tratat problema constructiilor durabile de pe piata locala.

El precizeaza ca o astfel de companie exista in Maroc, tara in care infrastructura se dezvolta intr-un ritm mult mai alert decat in Romania.

In prezent, singurele institutii care administreaza practic toata infrastructura locala sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) si Compania Nationala de Investitii (CNI), care se afla in subordinea ministerului Transportului si a ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

“Piata de materiale de constructii continua sa se afle in declin, dar poate fi ajutata prin investitii in infrastructura, incurajarea consumului si revenirea economiei. Atata vreme cat aceste lucruri nu sunt in regula, nici piata nu isi va reveni”, mentioneaza Wirth.

Holcim Romania, subsidiara grupului elvetian Holcim, care a investit peste 650 de milioane de euro in 13 ani de prezenta pe piata locala, a inregistrat, in primul semestru, o scadere cu 30% a vanzarilor de ciment, in volum, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Markus Wirth, cel ce se afla la sefia Holcim Romania de sase ani, estima la inceputul anului ca afacerile companiei vor scadea cu 5% in 2010, in varianta optimista, si cu 20% in scenariul cel mai rau.

“In acest moment, cred ca estimarea realista este o scadere cu 20% a afacerilor, avand in vedere evolutia de pana acum. Vanzarile au scazut cu 30% in primul semestru in special din cauza iernii foarte grele. Speram ca in a doilea semestru sa mai recuperam din scaderea inregistrata in primele sase luni. Sunt destul de optimist ca putem face acest lucru, avand in vedere ca, in timpul unor vizite de lucru pe care le-am avut in Timisoara si Bucuresti, am observat ca sunt destule proiecte care merg”, precizeaza Wirth.

Citeste si:

Directorul general al Holcim Romania apreciaza ca piata de ciment va evolua in acelasi ritm cu evolutia afacerilor companie, preconizand o scadere de 20% a productie de ciment.

“Evolutia vanzarilor de ciment va depinde foarte mult si de devreme va incepe iarna in acest an. Este posibil ca piata sa revina pe crestere incepand cu 2011, dar trebuie sa inceapa sa creasca si economia”, adauga directorul general al Holcim Romania.

Productia de ciment a scazut anul trecut cu 27,8%, de la 10,7 milioane de tone in 2008, la aproximativ 7,72 de milioane de tone, potrivit datelor Patronatului Industriei din Ciment si Altor Produse Minerale (CIROM).

Totodata, consumul de ciment a depasit cu putin 8 milioane de tone anul trecut, in scadere cu circa 30% fata de 2008.

Producatorul de ciment a inregistrat o cifra de afaceri de 246,6 milioane de euro anul trecut, in scadere cu 33,8% fata de 2008. De asemenea, profitul net s-a redus la 21,6 milioane de euro, de la 30,2 milioane de euro in 2008.

Holcim Romania este specializata in productia de ciment, agregate si betoane. Grupul elvetian concureaza pe piata locala cu alti doi mari producatori la nivel mondial, Lafarge (Franta) si HeidelbergCement (Germania).

Compania detine in prezent doua fabrici de ciment in Campulung si Alesd, o statie de macinare la Turda, 20 statii ecologice de betoane, 5 statii de agregate si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 1.200 angajati