Compania Elis Pavaje (judetul Alba), unul din principalii jucatori din industria de pavaje, valoreaza 40 – 50 de milioane de euro, potrivit estimarilor lui Emil Elisiu Gota, director general si unul din actionari.
“O evaluare recenta pe care am facut-o companiei ne-a aratat ca ne aflam la 40-50 de milioane de euro. Chiar daca suntem in criza, cred ca evaluarea noastra nu face decat sa reflecte valoare corecta a companiei”, spune Emil Elisiu Gota, care alaturi de fratele sau, Vasile, controleaza in mod egal producatorul de materiale de constructii.

Evaluarea facuta de Emil Gota este de peste 1.300 de ori mai mare decat profitul net inregistrat de companie in 2009, respectiv circa 40.000 de euro. Anul trecut, Elis Pavaje a avut o cifra de afaceri de 60,3 milioane de lei (14,2 mil. euro), in scadere cu 5,4% fata de valoarea de 63,7 milioane de lei (17,3 mil. euro) din 2008.

Compania infiintata in 1992 a suportat investitii de circa 15 milioane de euro pana in prezent, suma care include atat achizitia de terenuri, cat si pe cea de hale, utilaje pentru montaj si flota de masini. Elis Pavaje asigura si servicii de montaj, prin intermediul celor 150 de salariati, din totalul de circa 350 de angajati ai companiei.

Capacitatea de productie a companiei se ridica la 8.000 de mp/zi de pavaje si este distribuita in cele doua fabrici, localizate la Petresti (judetul Alba) si Stoenesti (judetul Prahova).

Producatorul de pavaje a inceput sa lucreze cu adevarat abia din 2004, crede Emil Gota, dupa ce a pus la punct o retea de distributie, iar numarul comenzilor crestea foarte rapid. Cu toate acestea, 2007 a fost primul an in care afacerile Elis Pavaje au trecut de 20 de milioane de lei, pentru ca 2008 sa aduca o triplare a businessului.

Pe fondul unei cresteri accelerate, ofertele de preluare nu au intarziat sa apara. Printre petitori s-au numarat grupul austriac Wienerberger, prezent pe piata locala de pavaje prin intermediul Semmelrock, sau fondul de investitii RC2, unul din actionarii producatorului de vopsele Policolor.

“In cazul in care exista interes, astfel de companii te contacteaza prin intermediul avocatilor. Niciodata insa discutiile cu cei interesati nu au avansat pana la stadiul unei oferte concrete”, precizeaza Gota.

El adauga ca, in prezent, familia Gota nu ia in calcul vanzarea afacerii, deoarece aceasta dispune de suficienta forta financiara pentru a o dezvolta.

“Personal, eu nu as putea sa fiu impacat cu gandul de a avea doar o parte din companie”, spune directorul general al Elis Pavaje.

Compania nu face fata comenzilor existente la nivel national, in conditiile in care are peste 300 de contracte in derulare. Contractele se incheie fie pe perioada lucrarilor, fie pe mai multi ani (cu distribuitori sau constructori). Unii din cei mai cunoscuti clienti ai producatorului de pavaje sunt gigantii Strabag si Max Boegl.

“In ceea ce priveste numarul contractelor aflate in derulare, anul acesta este mult mai bine ca in 2009, cand lumea a preferat sa stea la cutie si sa nu faca investitii. Am mai trait o perioada la fel de dificila ca anul trecut in 2002, tot din cauza instabilitatii politice”, mentioneaza Emil Gota.

Elis Pavaje mizeaza pe o crestere a cifrei de afaceri cu circa 10% in acest an, la 66 de milioane de lei (16 mil. euro), pe fondul cresterii portofoliului de produse.

Piata de prefabricate mici (pavaje rezidentiale, industriale, dale pentru terasa,borduri, rigolete etc.) este estimate de Gota la aproximativ 75 de milioane de euro.

Principalii competitori ai companiei sunt Semmelrock, Elpreco Craiova si Symmetrica (Suceava).

Istoria Elis Pavaje:


1991: Elisiu Gota, tatal lui Emil si Vasile, de profesie lacatus mecanic, incepe sa produca manual, dupa serviciu, primele pavaje din Romania in curtea casei, pe baza unor modele adus din Germania; la fabricarea pavajelor contribuiau sotia si cei doi copii;

1992:
se infiinteaza Elis Pavaje SRL;

1993: datorita banilor pe care ii castiga din pavaje, Elisiu Gota renunta la serviciu pentru a se implica total in productia de pavaje;

1995: Emil Gota se incajeaza la Elis Pavaje: “La inceput ajutam cu idei, pentru ca inca eram la scoala, iar apoi am inceput sa lucrez cot la cot cu ceilalti angajati”;

2007: Emil Gota devine director general, in acelasi an in care afacerile companiei depasesc, pentru prima oara de la infiintare, 20 de milioane de lei;

2009: Elisiu Gota si sotia sa, care detineau 25% si 75% din companie, aleg sa treaca afacerea pe numele celor doi copii, Emil si Vasile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri