Autoritatile ar trebui sa aiba o viziune pe termen mediu si lung la nivel politic si administrativ, pentru stabilitate, si sa dezvolte un mecanism de prevenire a crizelor, astfel incat economia sa se dezvolte constant, apreciaza Mihai Rohan, presedintele patronatului din industria cimentului CIROM.
"La nivelul statului ar trebui sa existe o viziune pe termen mediu si lung atat la nivel politic, cat si administrativ. Ar trebui sa existe o preocupare pentru mentinerea unui mediu politic stabil si pentru dezvoltarea unui mecanism de prevenire a crizelor/ problemelor prin identificarea potentialelor zone de risc la nivel macroeconomic si prin gasirea, din timp, a unor solutii care sa aduca o dezvoltare constanta a economiei", a declarat Mihai Rohan (foto).

Seful CIROM (Patronatul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania) afirma ca pentru a putea incuraja o redresare mai rapida a pietei constructiilor, care a consemnat scaderi importante de la declansarea crizei, este foarte important sa existe un dialog permanent intre stat si mediul privat, precum si implicare din partea ambelor parti, potrivit Mediafax.

Relansarea creditarii este un alt factor cheie pentru redresarea pietei constructiilor si implicit a materialelor de constructii, iar jucatorii importanti din mediul bancar ar trebui sa faciliteze accesul companiilor la produsele de finantare.

Acest lucru ar avea un impact direct asupra consumului si asupra redresarii pietei, intrucat ar face posibila finalizarea proiectelor deja incepute, lansarea unor obiective in toate cele trei sectoare (constructii rezidentiale, nerezidentiale si ingineresti) si, implicit, cresterea cererii de materiale, conform sursei citate.

Totodata, capacitatea statului si a companiilor locale de a absorbi fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana este un alt aspect care va juca un rol important in dezvoltarea economiei locale si in dinamica pietei constructiilor.

"Resursele exista si asteapta doar sa fie accesate. Ele reprezinta o alternativa viabila pentru obtinerea lichiditatilor necesare pentru demararea si finalizarea proiectelor incepute. De aceea, dezvoltarea de proiecte coerente si concentrarea pe atragerea acestor fonduri ar trebui sa fie una dintre prioritatile existente atat in mediul privat, cat si in mediul institutional", apreciaza reprezentantul CIROM.

Pe de alta parte, reducerea taxelor ar ajuta la imbunatatirea situatiei existente pe piata si la stimularea investitiilor.

"In lipsa accesului facil la creditare, companiile ar putea utiliza resursele pastrate in urma reducerii fiscalitatii pentru dezvoltarea propriei afaceri. Aceasta masura ar fi una dintre solutiile cele mai la indemana pentru incurajarea investitiilor si pentru dezghetarea situatiei de pe piata", a afirmat Rohan.

El estimeaza ca in 2010 vanzarile de ciment din Romania vor inregistra un declin de aproximativ 15%, influentate, printre altele, de situatia "destul de schimbatoare" din mediul de guvernare, de scumpirile anuntate pentru aceasta toamna, care favorizeaza scaderea cererii de materiale de constructii si de "probabilitatea mica" a inceperii marilor proiecte de infrastructura anuntate de stat.

In plus, in cazul in care conditiile meteo vor fi mai aspre in aceasta iarna, scaderea vanzarilor ar putea fi chiar de 20%.

Consumul si productia de ciment au scazut cu aproximativ 30% in 2009, la circa opt milioane de tone.

Rohan sustine ca piata locala a constructiilor ar putea reveni pe crestere cel mai devreme in 2012.

"Desi contextual actual face foarte dificila realizarea de predictii, am putea spune ca 2012 va fi primul an adevarat de crestere dupa perioada de criza (anul 2011 este probabil sa fie o perioada marcata de stagnarea pietei). Cu privire la acest aspect trebuie totusi sa tinem cont de faptul ca anul viitor evolutia pietei va fi la fel de incerta ca in ultimii doi ani", a spus Rohan.

Mihai Rohan este si seful operatiunilor din Romania ale producatorului german de materiale de constructii HeidelbergCement, reunite sub denumirea Carpatcement Holding.

"Daca in 2009 fata de 2008 am avut o diminuare de 25-30%, in semestrul 1 din 2010 aceasta a fost de numai 20%. Rezultatul a fost obtinut in ciuda adancirii contextului nefavorabil din piata instalat la inceputul lui 2008 si manifestat prin diminuarea volumului vanzarilor accentuata de lipsa unor proiecte mari de investitii guvernamentale si de vremea nefavorabila", a afirmat Rohan.

In aceste conditii, el a revizuit in sens negativ prognoza privind evolutia afacerilor consolidate ale Carpatcement Holding in 2010, estimand o comprimare de 20%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri