Echipele manageriale din cadrul multinationalelor inca sunt formate, intr-o proportie covarsitoare, din straini. Capitalul romanesc este insa administrat, in cea mai mare parte, de manageri romani. Cert este insa ca nimeni, atunci cand isi alege directorii, nu are in vedere originea, ci doar scopul pentru care este prezent pe piata.

Marile companii multinationale din Romania prefera in continuare sa angajeze straini in posturile de top management. Surprinde insa faptul ca aceleasi firme aleg din ce in ce mai des romani atunci cand se pune problema ocuparii unor pozitii in conducerea filialelor din sud-estul Europei.

Potrivit studiilor realizate pe piata muncii, cresterea productivitatii muncii si evolutia mentalitatilor fac si ca potentialul profesional al roma-nilor sa fie foarte mare. Se estimeaza ca, pana in 2010, tot mai multi romani vor ocupa pozitii de top in companii, posturi care pana acum le erau interzise.

Primul semn, la banci

Sectorul bancar este una dintre zonele economiei in care se manifesta deja tendinta de inlocuire a expatilor, reiese dintr-un studiu recent realizat de Stanton Chase Romania. Romanii in cauza sunt alesi dintre cei intorsi din strainatate, cu experienta in domeniu. In prezent s-a ajuns la o proportie egala de romani si straini in posturile de CEO din sistemul bancar. La polul opus se afla sectorul IT&C autohton, unde nu se mai intorc in tara decat foarte putini. Asa ca aici, deocamdata, tot expatii detin puterea.

Anneliese Anghel, specialist in resurse umane din cadrul Rompetrol, considera ca incepe deja sa prinda contur o generatie a managerilor romani de varf, si ca a fost normal sa existe si o perioada de timp pentru formarea lor. Dupa ani in care au invatat de la managerii straini, au urmat cursuri de specializare in strainatate, acum se intorc sa puna in practica ceea ce au acumulat, avand o serie de atuuri: flexibilitate, putere de adap-tare si de a intelege mentalitatea romaneasca in complexitatea ei si care functioneaza, uneori, cu convulsii.
De altfel, nu va trece mult pana cand romanii vor fi vanati de marile companii pentru ca, la randul lor, sa devina expatriati intr-o alta tara. Personal, am mare incredere in inteligenta, capacitatea de invatare si intelegere a managerului roman, spune Anneliese Anghel.

Petrolul, mobilul si asigurarile

Este deja de notorietate ce s-a intamplat la Petrom, dupa preluarea companiei de catre OMV. In 2005 a fost demarat un amplu program de restructurare la varf. Peste 100 de specialisti straini au luat cu asalt birourile Petrom, cu misiunea de a rentabiliza activitatea, dar si de a identianimic sa nu fie lasat la voia intamplarii, presedintele Petrom este acelasi cu presedintele OMV.

Dar poate cel mai ilustrativ exemplu ca nu nationalitatea conteaza, ci profesionalismul este dat de ceea ce s-a intamplat la Connex Vodafone, unde o romanca va conduce noua companie. Intr-un fel, este vorba tot de un expat, pentru ca Liliana Solomon a plecat din Romania in adolescenta si s-a format, a lucrat si a trait in Europa de Vest. Asa ca va trebui sa o ia de la zero pe piata de comunicatii din Romania. Atuul ei este ca stie limba romana. Si, bineinteles, poate fi un manager innascut. Liliana Solomon lucreaza in industria de telecomunicatii din 1995. Este din Cluj, are un doctorat in fizica si vorbeste patru limbi straine. Oricum, misiunea ei in Romania este foarte clara - din nou locul intai pe piata telefoniei mobile.

Un alt domeniu extrem de ofertant pentru expati este piata asigurarilor. Cauzele sunt doua: prezenta masiva in Romania a marilor companii europene si performantele sub asteptari ale managementului romanesc. De altfel, cea mai indrazneata miscare in domeniu este cea facuta de patronatul Asirom - care a adus un strain, Boris Schneider, in postul de director general.

In general insa, companiile care au capital integral sau majoritar romanesc prefera manageri locali. Sunt foarte rare cazurile in care sunt angajati straini in posturile-cheie. Firmele care cunosc mult mai bine realitatile romanesti atrag in functiile de top management oameni su-perspecializati in anumite domenii. Petromservice, de exemplu, are angajati mai multi generali in retragere, care au activat in diferite structuri - Ministerul Apararii, de Interne sau in cele informative.

Expatilor le place la noi

Dintre tarile Uniunii Europene, cei mai multi cetateni straini care muncesc pe teritoriul tarii noastre in top management sunt italieni si germani. Acestia isi desfasoara activitatea, in principal, in industrie si domeniul financiar. Potrivit statisticilor, un expat sta, in medie, in tara noastra mai mult decat in orice tara din jur. De asemenea, ei revin dupa o vreme in Romania, ca angajati ai aceleiasi sau ai altei companii. In plus, exista o mobilitate interna foarte mare, in sensul ca expatii care lucreaza in Romania isi schimba slujbele intre ei.

In ceea ce priveste salarizarea, nu exista diferente intre expati si romani pentru ca firmele care cauta oameni cu inalta calificare aloca din start un buget in acest scop. Se poate spune insa ca strainii sunt retribuiti mai bine, pentru ca au cerinte mai ridicate. Salariile nete ale unui angajat aflat in functii de top management variaza intre 80.000 si 200.000 de euro pe an. La sumele respective se pot adauga si bonusuri, costuri legate de asigurari, intretinere si calatorii.

Ultimul record consta in salariul negociat de o companie pentru un viitor manager - 220.000 de euro/an. Persoana care a ocupat acel post nu este insa de nationalitate romana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri