In fiecare zi 6 companii austriece se intereseaza de mediul de afaceri din Romania

In fiecare din cele 250 de zile lucratoare dintr-un an 6 companii austriece se intereseaza de conditiile oferite de mediul de afaceri din Romania pentru deschiderea unui business, afirma Rudolf Lukavsky, consilier comercial al Ambasadei Austriei in Romania.

Anul trecut nivelul investitiilor realizate pe plan local de catre companiile austriece s-a ridicat la 500 mil. euro, valoare estimata si pentru 2010, spune Rudolf Lukavsky.

“Principalele intrebari puse de companiile austriece se refera la reglementarile fiscale si juridice. Romania este interesanta pentru viitoare investitii straine in zona energiilor regenerabile, echipamente industriale si piese auto”, completeaza Lukavsky.

In schimb, firmele austriece isi doresc mai multa transparenta, eficienta si consecventa in administratia publica si imbunatatirea sistemului juridic. “Una dintre problemele cel mai des intalnite in discutiile din mediul de afaceri austriac este legata de nevoia imbunatatirii urgente a infrastructurii. De asemenea, garantarea unui mediul de afaceri mai stabil este o conditie esentiala in dezvoltarea pietei. Orice investitor isi doreste sa poata sa isi faca o planificare pe termen lung”, declara oficialul Ambasadei Austriei in Romania.

Acesta estimeaza o crestere de 10-15% a investitiilor austriece in Romania in urmatorii ani.

Pana acum valoarea investitiilor companiilor austriece pe plan local s-a ridicat la 10 mld. euro, Austria fiind cel mai important investitor, cu 20% din volumul total al investitiilor in Romania.

In prezent, in Romania exista peste 5.800 de companii cu capital austriac, ce angajeaza 100.000 persoane, si peste 1.000 de investitori austrieci activi.

In prima jumatate a anului, importurile austriece in Romania au crescut cu 40,9% fata de aceeasi perioada din 2009. Importurile austriece din Romania au totalizat in 2009 645 mil. euro, in timp ce exporturile s-au ridicat la 1,6 mld. euro.

Printre principalii investitori austrieci se numara OMV, Erste Bank Group, Raiffeisen, Vienna Insurance Group, Lasselberger/Sanex, Kronospan, Egger.

Sursa foto: Agerpres


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri