La capatul a sase luni de negocieri intense si dupa semnarea a trei-patru mii de documente, fondatorul Centrului Medical Unirea (CMU) anunta preluarea Euroclinic prin cumpararea actiunilor detinute de asiguratorul olandez Eureko. Ce i-a determinat pe olandezi sa vanda un business in plin avant pe o piata a serviciilor medicale private in crestere cu 30% si ce urmeaza pentru CMU dupa integrarea Euroclinic?
“In 1995 aveam un cabinet in Piata Unirii, dar toata lumea imi spunea: «Wargha, esti prost? Mai bine inchiriezi spatiul»”, povesteste medicul cardiolog de origine germana Wargha Enayati (foto stanga), despre inceputurile sale pe piata serviciilor medicale private. Sosit la studii in Romania in anii ’80, Enayati avea deja in 1998 prima policlinica, iar 12 ani mai tarziu anunta achizitia retelei Euroclinic, printr-o prima tranzactie de acest gen din top 10 cele mai mari companii de profil.

“Discutam cu Frans (Van der Ent, country manager al Eureko – n. red.) inca de acum patru-cinci ani despre o posibila fuziune, dar aceasta nu ar fi fost posibila fara sprijinul financiar acordat de Advent International (fond de investitii ce detine 80% din CMU – n. red.). In ultimele sase luni, stateam ore intregi pentru a discuta despre fuziune, iar joi (16 septembrie – n. red.), la ora sase dimineata, am dat ultimele semnaturi”, spune Enayati.

La sfarsitul saptamanii trecute, CMU a anuntat fuziunea cu Euroclinic – ce detine un spital privat si trei clinici in Bucuresti -, prin cumpararea pachetului detinut de grupul olandez financiar Eureko. Despre posibila vanzare a Eureko se vorbea inca din luna mai, atunci cand intentiile olandezilor devenisera deja clare, iar mari jucatori – printre care CMU si MedLife – confirmasera deja interesul pentru preluarea actiunilor de la Euroclinic.

Frans Van der Ent (foto dreapta), country manager al Eureko, a declarat ca in ultima jumatate de an a primit oferte de vanzare pentru Euroclinic de la circa 10 investitori. “Pentru clinici, este mai bine ca ele sa faca parte dintr-un grup mai mare”, a declarat seful Eureko Romania intr-o conferinta de presa.

Seful Eureko a explicat ca decizia de vanzare a Euroclinic nu a fost motivata de probleme financiare ale grupului Eureko, ci de o reevaluare a tuturor business-urilor grupului in Romania. “In urma acestei reevaluari, am ajuns la concluzia ca Euroclinic are nevoie ori de investitii agresive, ori de un partener, asa incat am decis sa vindem”, a declarat Van der Ent.

Intr-o discutie cu reporterul Wall-Street Enayati spune ca “de fapt, acum patru ani, era invers: cei de la Eureko voiau sa preia CMU". Intre timp, discutiile au luat o alta turnura odata cu intrarea, in martie anul acesta, a fondului american de investitii Advent International, printr-o tranzactie in care a preluat 80% din actiunile CMU. “Daca nu ar fi fost profesionalismul celor de la Advent, discutiile in vederea fuziunii ar fi durat mult mai mult”, a recunoscut Enayati, adaugand ca fara sprijul financiar al fondului de investitii tranzactia nu s-ar fi putut realiza.

Ce se intampla dupa fuziune?

In prezent, oficialii CMU si Euroclinic asteapta sa primeasca aprobarea Consiliului Concurentei (CC), fuziunea facand subiectul unei miscari de concentrare pe piata serviciilor medicale private, estimata anul acesta la 450 de milioane de euro.

"Procesul de aprobare ar putea dura pana la doua luni. Dupa ce obtinem aprobarea, vom pune in aplicare planurile de a folosi capacitatile de management ale Euroclinic, precum si ale noastre, atat pentru pacientii din spitale, cat si din clinici", a mai spus Enayati. In urma fuziunii, spitalul Euroclinic va fi "eliberat" de anumite servicii, ce vor fi transferate catre alte unitati ale CMU, pentru ca spitalul sa se concentreze pe serviciile in regim de urgenta.

Imediat dupa aprobare, CMU va livra banii catre Eureko, in prezent reteaua de clinici aflandu-se pe "lista scurta" a mai multor banci pentru obtinerea creditului necesar achizitiei. "Deal-ul este semnat, au fost semnate trei-patru mii de hartii. The deal is done (intelegerea este incheiata - n. red.), dar acum trebuie sa stam in banca noastra pentru ca amenzile de la CC sunt usturatoare", a explicat directorul general al CMU.

Spitalul Euroclinic, situat in imediata apropiere a Spitalului de Urgenta Floreasca, este prima unitate privata de acest gen din Romania, care a fost deschisa in 2005, in urma unei investitii cifrate la 10 milioane de euro.

Wargha Enayati a precizat, ca intr-o prima faza, brandul Euroclinic va fi pastrat, data fiind popularitatea acestuia, dar ca i se va adauga si titulatura "CMU". In plus, pentru urmatorii trei ani, CMU va face investitii de "zeci de milioane de euro" pentru extinderea retelei. "In prezent, CMU este cea mai extinsa retea ca numar de clinici, asa va fi si cea mai extinsa ca numar de spitale", a punctat fondatorul CMU.

In urmatoarele sase luni urmeaza sa fie inaugurata o noua maternitate, planul de investitii cuprinzand atat achizitii in Bucuresti, cat si in tara. In urmatorii doi-trei ani, oficialii CMU vizeaza dublarea cifrei de afaceri, pana la circa 60 de milioane de euro. "Se lucreaza acum in paralel la spitale, suntem in interesati de nise si de achizitii in tara", au mai spus oficialii CMU.

Ce a facut pretul corect al tranzactiei?

In afara de CMU, si MedLife a fost interesata de preluarea pachetului de actiuni. "Euroclinic din Bucuresti este un deal (tranzactie – n. red.) interesant”, a declarat Mihai Marcu, presedintele CA al MedLife, intr-o conferinta de presa din luna iulie. Intr-o discutie cu reporterul Wall-Street, Marcu a apreciat ca Euroclinic este un business foarte serios, care “poate fi interesant pentru consolidare”.

Ce i-a facut pe olandezii de la Eureko sa-i aleaga pe CMU? Desi discutiile durau de ani buni, Enayati crede ca CMU s-a diferentiat de ceilalti "petitori" ai Euroclinic prin mentalitate. "Sunt nascut in Germania, am o anumita educatie", spune medicul cardiolog. "Ne-a interesat daca fuziunea are, din punct de vedere strategic, sens sau nu", a spus Enayati cu privire la motivatia in baza careia a ales, impreuna cu cei de la Advent International, sa cumpere Euroclinic.

Tranzactia CMU-Euroclinic in cifre:

• Ce s-a cumparat: 1 spital, 3 policlinici si 1 laborator de clinica apartinand Euroclinic, toate localizate in Capitala
• Cat s-a cumparat: 99,9% din Euroclinic Hospital & Medical Centers
• Valoarea tranzactiei: circa 30 de milioane de euro, potrivit surselor Mediafax
• Sursa de finantare: credit bancar, Advent International
• Durata negocierilor: 6 luni
• Data incheierii tranzactiei: 16 septembrie 2010
• Cifra de afaceri Euroclinic in 2009: 7,7 milioane de euro
• Cifra de afaceri CMU in 2009: 16,4 milioane de euro
• Cifra de afaceri cumulata estimata in 2010: peste 30 de milioane de euro
• Cifra de afaceri estimata in 2012/2013: circa 60 de milioane de euro
• Ce rezulta in urma fuziunii: 3 spitale, 23 de policlinici, unitati medicale care cumuleaza 150 de paturi, 10 sali de operatie, nastere si travaliu si peste 60 de specialitati, 1.000 de medici si 1.500 de angajati in total
• Pozitie in piata: locul secund, ca cifra de afaceri estimata, dupa MedLife, care estimeaza o cifra de afaceri de 38 de milioane de euro in 2010
• Valoarea pietei de servicii medicale private in 2010: aproximativ 450 de milioane de euro (estimare Sergiu Negut, director general adjunct CMU)










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri