In 2004, doar cinci companii au trecut pragul de un miliard de euro cifra de afaceri. Acestea au fost, in ordine: Petrom, Mittal Steel Galati, Electrica Bucuresti, grupul Rompetrol si Metro Cash&Carry. Toate aceste companii au depasit pragul de un miliard si in 2005, cu o singura exceptie: Electrica Bucuresti. Aceasta s-a privatizat pe jumatate. Din cele opt filiale care se gaseau in componenta sa anul trecut, doar patru se mai afla acum in proprietatea statului.

Grupul Mittal Steel si-a schimbat structura organizatorica si de aceea nu mai ofera date pentru companiile din grup. Insa, ca urmare a cresterii sectorului siderurgic la nivel mondial, este totusi de asteptat ca Mittal Steel Galati sa aiba o cifra de afaceri mai mare anul acesta.

Urcari spectaculoase

Pe linga avansul luat de Petrom in fruntea clasamentului celor mai puternice companii, se remarca si ascensiunea Dacia si a Romtelecom. Daca in cazul Romtelecom estimarile prevad o crestere a cifrei de afaceri pina in apropierea a un miliard de euro, la Dacia se remarca aproape o dublare. Metro se mentine de asemenea in top, surse din piata estimind o crestere a cifrei de afaceri pentru aceasta companie cu aproape 300 de milioane de euro. Ca volum, dar si ca procent, grupul Rompetrol inregistreaza cea mai mare crestere a cifrei de afaceri in 2005. Daca in 2004 compania lui Dinu Patriciu a avut o cifra de afaceri de 1,15 miliarde de euro, in 2005 aceasta este de asteptat sa ajunga la peste 2,5 miliarde0.

Oficialii Romtelecom se feresc sa ofere o estimare pentru cifra de afaceri a companiei pe 2005, pina nu se incheie exercitiul financiar pe anul in curs. Insa, pentru primele trei trimestre ale anului 2005, operatorul de telefonie fixa a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 700 de milioane de euro, asa ca finalul anului ar putea gasi compania la o valoare apropiata de un miliard.

„Au vocatie regionala“

„Faptul ca avem tot mai multe firme care au o cifra de afaceri de peste un miliard de euro arata ca s-a ajuns la o dezvoltare care nu se poate realiza doar pe piata romaneasca“, apreciaza Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania. „Aceste firme au o vocatie regionala si statul trebuie sa le acorde sprijin pentru extindere, asa cum se face in Grecia sau in Ungaria, pentru ca ele au ajuns sa aiba o masa critica ce depaseste piata romaneasca“, spune Pogonaru. „Pentru o companie, o cifra de afaceri mai mare de un miliard de euro inseamna un alt stadiu de dezvoltare. Practic, intra intr-o alta liga, care se imprumuta pe piata de capital sau de pe pietele internationale, care sint mult mai vizibile si care sint foarte active pe piata achizitiilor sau a parteneriatelor“, mai apreciaza presedintele AOAR.