Potrivit statisticilor Registrului National al Comertului, in Romania sint inregistrate aproximativ 600.000 de societati comerciale.

„La o populatie de 22 de milioane de locuitori, s-ar zice ca este un adevarat succes al economiei de piata, mai ales daca ne comparam cu Franta, care are peste 60 de milioane de locuitori si unde sint inregistrate in jur de 800.000 de firme“, a declarat Gheorghe Piperea, vicepresedinte in cadrul Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL).

Simplificare cu probleme

Contrar celor care se ingrijoreaza ca este greu sa iti infiintezi propria companie in Romania, oficialul UNPRL a sustinut ca este mult mai greu sa termini o afacere.

„Desfiintarea unei afaceri in Romania a devenit o munca de Sisif, motiv pentru care majoritatea patronilor prefera sa lase firmele sa fie radiate din oficiu,“ a precizat Piperea, „iar costurile lichidarii acestor societati sint suportate de populatie“. Aproximativ 250.000 de firme vor fi radiate ca urmare a aplicarii legii nr. 359 din 2004, denumita si legea simplificarii formalitatilor. Motivul: aceste companii nu au reusit in termen sa isi regularizeze existenta precara, a sustinut oficialul UNPRL.

Mai mult, alte 150.000 de societati sint microintreprinderi fictive. „Statul roman inca mai tolereaza aceste societati fictive, care practic nu se regasesc in economia reala“, a spus Piperea, in cadrul unei conferinte organizate de FinMedia.

Ce ramine dupa faliment

In afara de aceste companii, 120.000 de societati comerciale sint fie in diferite faze ale procedurilor de insolventa, fie sub efectul unor cereri de deschidere a acestor proceduri. „Mai devreme sau mai tirziu, aceste firme vor disparea“, a adaugat vicepresedintele UNPRL.

Prin urmare, a conchis Piperea, Romania are doar 80.000 de firme. Dintre acestea, intre 30.000 si 50.000 de societati sint microintreprinderi, care au cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro. Barna Tanczos, director general in cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS), a sustinut ieri ca, din cele 739 de societati comerciale pe care le detine ADS, 394 de firme se afla in procedura de lichidare.

Patronii se pregatesc de faliment

Mihai Seitan, secretar de stat la Ministerul Muncii, a declarat ieri ca, incepind cu primul trimestru al anului viitor, angajatorii vor fi obligati sa depuna 0,25% din 3,5%, cit este fondul de somaj, intr-un fond de garantare a salariilor. Fondul va fi utilizat pentru plata drepturilor salariale in cazul in care o companie da faliment. „Sfertul de punct procentual va fi dedus din fondul de somaj astfel incit sa nu se creeze o presiune suplimentara pentru angajator“, a spus Seitan. In prima faza, fondul va fi administrat de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca si prevede un plafon maxim de trei salarii. Acest fond va avea o perioada de acumulare de cel putin noua luni, urmind sa devina operational din prima parte a anului 2007.