Astfel, studiul realizat in prima parte a acestui an releva faptul ca 78,6% din reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii considera ca mediul de afaceri romanesc nu este unul propice dezvoltarii afacerilor in 2010, fata de cei 57,9% care impartaseau aceasta convingere anul trecut. Doar 3,75% dintre respondenti au sustinut ca mediul de afaceri este unul favorabil in acest an.

Printre dificultatile invocate de firmele romanesti se numara scaderea cererii interne (66,2%), fiscalitatea (54,3%) si birocratia (47%).

De asemenea, 41,7% din reprezentantii companiilor participante la studiu au declarat ca sunt afectati in proportie destul de mare de criza financiara din punct de vedere al impactului psihologic.

Citeste si:

”Romania nu are din pacate o strategie nationala pentru trecerea la noua economie, bazata pe cunostinte. Este vorba de o revolutie a cunostintelor. Ar trebui promovate formele moderne de organizare (ex. networking), clustere industriale, spin off-uri - in Italia si Germania sunt zeci de mii de firme realizate prin ideile unor profesori si elevi - platforme tehnologice si parcuri industriale”, a precizat Ovidiu Nicolescu.

Datele CNIPMMR arata ca in Romania sunt aproximativ 600.000 de microintreprinderi, iar cele mai multe dintre ele au 2-3 salariati, ceea ce inseamna ca sectorul IMM inglobeaza pana la 1,8 milioane de angajati, in conditiile in care efectivul total al salariatilor din Romania a fost de 4,24 de milioane la sfarsitul lunii iulie, potrivit Institutului National de Statistica (INS).