Conditiile in care Rusia livreaza gaze naturale consumatorilor ar putea fi "mai flexibile", iar gazele pe care Romania le va importa prin conducta Arad-Szeged (Ungaria) vor fi, cel mai probabil, tot rusesti, la preturi similare cu cele ale Gazprom, scrie Mediafax.
"Prea des securitatea energetica este interepretata politic. La noi securitatea energetica se reduce la intrebarea ce se intampla daca se intrerupe alimentarea cu gaze. Nu este un razboi al gazelor, sunt contracte comerciale. Nu trebuie sa avem obsesia si frica fata de gazele care vin din Rusia. Sigur, condtiiile in care vin gazele din Rusia ar putea fi mai flexibile, dar asa lucreaza acest furnizor, nu avem ce sa facem", a declarat Henri Paul, ambasadorul Frantei la Bucuresti.

Potrivit directorului general al GDF SUEZ Energy Romania,Yvonnick David, gazele prin conducta cu Ungaria vor fi si rusesti, la acelasi pret cu cel perceput de Gazprom pentru livrarile prin intermediari catre Romania.

"Chiar daca gazele vin din est sau vest, cel mai probabil tot gaz rusesc este. Inca nu am utilizat conducta Arad-Szeged, prin decembrie-ianuarie va putea fi folosita. Pretul gazelor din est sau vest este acelasi. (...) Statul roman a ales sa puna un pret de 49 lei pe MWh la gaze, in timp ce la nivel international este 110 lei MWh", a adaugat David.

Conducta Arad-Szeged nu a fost inca inaugurata oficial, dar mai multe companii au rezervat deja capacitati de import, precum OMV Petrom, E.ON Gaz Romania, GDF Suez Energy Romania si MOL Energy Trade.

Totodata, amabasadorul francez a adaugat ca prin securitate energetica se intelege atat contracte pe termen lung cu furnizorii, cat si prin diversificarea surselor de aprovizionare.

"Securitatea energetica se poate face prin contracte pe termen lung, scaderea consumului si diversificarea surselor. Nu inseamna doar gazoducte. Romania are propriile surse si are tot interesul sa le economiseasca", a afirmat Paul.

Intrebat in ce masura GDF SUEZ a contribuit la securitatea energetica in Romania, dupa ce a privatizat distribuitorul de gaze Distrigaz Sud in 2005, David a spus ca grupul francez a investit in retelele de gaze, in sisteme informatice si contorizarea electronica a retelelor.

"Am investit in retele, in sisteme informatice, care au depasit destul de mult angajamentele din momentul privatizarii, telecontorizarea pe retele", a spus David.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri