Yvonnick David, director general al GDF Suez Energy Romania, fostul Distrigaz Sud, spune ca importul de gaze prin conducta Arad-Szeged nu va duce la o scadere a pretului gazului.
„Indiferent ca vine din est sau vest, cel mai probabil va fi tot gaz rusesc si acelasi pret pentru ca are aceeasi sursa”, a declarat David, in cadrul unei conferinte de presa. GDF Suez Energy Romania este, alaturi de alti furnizori de gaze pe plan local, unui dintre importatorii care folosesc ruta Arad-Szeged.

Conducta de gaze Arad-Szeged interconecteaza Romania si Ungaria si a intrat in functiune la inceputul anului, in urma unei investitii de 68 de milioane de euro, suma din care tara noastra a acoperit aproape jumatate.
Desi proiectata a sustine fluxul de gaze in ambele sensuri, conducta este folosita in prezent doar pentru importuri. Pana acum, atat Romgaz, cel mai mare producator de gaze la nivel national, cat si Petrom si-au exprimat intentia de a folosi conducta pentru exporturi.

Henri Paul, ambasadorul Frantei in Romania a adaugat ca securitatea energetica este inteleasa in sensul: «si daca ne taie gazul?» (Rusia – n. red.). „Sunt tari care nu au productie de gaze si care le importa integral, dar Romania are resurse, tot ce trebuie sa faca este sa ia masuri pentru a le economisi”, a argumentat Paul.

Intalnirea oficialitatilor franceze cu reprezentantii companiilor franceze a avut loc cu ocazia lansarii unui set de zece propuneri „pentru armonizare europeana, echitate si eficienta”.

Care sunt principalele propuneri ale companiilor franceze din Romania in domeniul energiei:

- pentru eficienta:

• implementarea unui contract-tip de gestiune a energiei in cladiri (institutii publice, sectorul tertiar si imobile proprietate privata);
• initierea unui program operational romanesc dedicat eficientei energetice in cladiri care sa faciliteze accesul la finantari europene;
• valorificarea cogenerarii prin intermediul unui program national de modernizare a centralelor termice;
• acordarea unei perspective pe termen lung investitorilor, prin asumarea unor angajamente ferme de catre autoritatile publice (de exemplu: organizarea de licitatii de catre colectivitatile locale cu angajamente de performanta, reglementarea pietelor energetice);

- pentru echitate:

• reunirea organismelor pentru controlul sistemelor de incalzire intr-o singura entitate;
• definirea, de comun acord cu operatorii si ANRE, a regulilor specifice pentru racordarea, siguranta si echilibrarea retelei electrice pana in iunie 2011;
• garantarea accesului transparent si echitabil al tuturor operatorilor la gazele din productia locala pana in noiembrie 2010.

- pentru armonizarea europeana:

• armonizarea nivelului de performanta energetica a cladirilor noi pana in 2020, prin reducerea progresiva, in trei etape, cu 30-35% a diferentei dintre Romania si restul Europei;
• redactarea si promulgarea normelor de aplicare in domeniul energiilor regenerabile pana in ianuarie 2011;
• transpunerea in legislatia romana, cu sprijinul operatorilor, a celei de-a treia Directive Europene privind energia electrica si gazul pana in martie 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri