Sanatatea este una din cele 10 prioritati ale Uniunii Europene in urmatoarea perioada, pentru care a alocat bugete substantiale. In acest context, “Financial Times” a scris din nou despre sistemul de sanatate din Romania afirmand faptul ca este “muribund” si ca “sufera de pe urma cheltuielilor bugetare”.

Mai mult, se subliniaza faptul ca Romania a alocat numai 3,9% din PIB,in acest an, pentru sistemul de sanatate, ceea ce reprezinta mai putin de jumatate din media europeana, avand numai 1,9 medici la 1.000 de locuitori, adica tot aprox.jumatate din media europeana.

“Financial Times se intereseaza de situatia din Romania deoarece, impreuna cu autoritatile europene si ONG-urile din Uniunea Europeana doreste transpunerea proiectelor in realitate. In concret, accesul tuturor cetatenilor europeni, inclusiv a celor din Romania, la o calitate decenta a vietii”, explica Vasile Puscas, fostul negociator sef pentru UE.

El a mai adaugat ca “pentru oricine, aceasta nu ar trebui sa fie doar o dorinta. Trebuie sa fie o datorie sociala si morala. Cu atat mai mult cu cat, in acest exercitiu bugetar european(2007-2013), Uniunea Europeana a inscris domeniul sanatatii intre primele 10 prioritati finantate din fonduri structurale. Iar daca, actualmente, sistemul de sanatate romanesc sufera de o boala cronica a subfinantarii, macar sa se atenueze gravele consecinte asupra starii de sanatate a cetatenilor, prin utilizarea la maximum a instrumentelor structurale care sunt puse la dispozitia Romaniei.”

Pentru a putea dezbate in detaliu si pentru a afla mai multe informatii direct de la expertii in domeniu, Tarus Media organizeaza in 28 octombrie 2010, la Howard Johnson, o conferinta dedicata. ”Cum accesam si investim banii obtinuti din fonduri structurale in sanatate? Oportunitati & bune practici” reuneste experti din tara si din Uniunea Europeana. Mai multe detalii pe www.tarusmedia.ro.

Cotidianul online de business Wall-Street.ro este partener media al evenimentului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Top 5 specializari care te ajuta sa evoluezi la job