Valoarea pietei de imagistica medicala a ajuns, anul trecut, la 457 de milioane de euro in Europa Centrala, cu 8% mai mult fata de anul anterior, urmand ca ritmul de crestere inregistrat in intervalul 2010-2012 sa fie de 14%.

Polonia detine cea mai mare "felie" din piata de servicii de imagistica medicala din regiunea Europei Centrale, cu o cota de piata de 33% din totalul vanzarilor.

Incasarile provenite din comercializarea echipamentelor de imagistica in Cehia s-au ridicat la aproape o cincime din total, pe cand cele in Romania sunt echivalente cu 11%. Bulgariei ii revine o "felie" de numai 6%, conform studiului intreprins de compania de cercetare poloneza PMR.

"Trebuie sa precizam ca piata in Polonia are o valoare atat de mare datorita populatiei sale numeroase, si nu neaparat unei cheltuieli substantiale per capita pentru astfel de servicii. In aceasta privinta, Slovacia si Cehia par a fi cele mai dezvoltate tari. Cea mai grea situatie se regaseste in Romania, unde numai 2.000 de euro la mia locuitori au fost cheltuiti, in 2009, pentru servicii de diagnosticare folosind imagistica medicala", a declarat Monika Stefanczyk, coordonatoarea studiului.

Cercetarea realizata de PMR a mai scos la iveala ca investigatiile folosind razele X (radiologie) sunt inca foarte folosite in regiune, mai ales in Romania si Bulgaria, aici nefiind inlocuite inca de echipamentele digitale.

Un segment emergent al pietei de imagistica este reprezentat de investigatiile CT (computer tomograf), pe cand RMN (rezonanta magnetica nucleara) se bucura de o larga popularitate, in ciuda costurilor ridicate pe care le presupune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
S-a deschis primul restaurant Burger King din Romania