Piata materialelor de constructii din Europa de Est a trecut printr-o "perioada nebuna", iar relansarea nu a aparut inca la orizont, a declarat pentru Reuters seful Wienerberger, notand totodata ca in Romania este nevoie de constructii, dar firmele nu pot obtine finantare, scrie Mediafax.

"In Romania si Bulgaria este nevoie de constructii, dar clientii nu pot obtine credite pentru a-si plati facturile", a afirmat miercuri directorul general al companiei, Heimo Scheuch, la Reuters Central European Investment Summit, care are loc la Viena.

Grupul austriac Wienerberger, este cel mai mare producator de caramizi din lume si obtine jumatate din profit in statele emergente din Europa.

Compania noteaza ca cererea de pe aceste piete continua sa scada sau stagneaza si avertizeaza impotriva optimismului prematur pentru industria materialelor de constructii.

"Este cerere slaba pe aceste piete si nu vad o revenire in ultima parte a anului", a afirmat Scheuch.

Wienerberger, cu peste 200 de unitati de productie in intreaga lume, a fost afectat sever de criza economica mondiala, deoarece afacerile companiei depind aproape in exclusivitate de evolutia constructiilor rezidentiale. Astfel, compania nu castiga de pe urma investitiilor in infrastructura finantate masiv de multe guverne ca masura de relansare economica.

Compania functioneaza la sub 60% din capacitate si intentioneaza sa mentina acest nivel in urmatoarele luni, a mai spus Scheuch, adaugand ca Europa emergenta este inca "in stare de soc" dupa criza financiara si economica.

"Trebuie sa ai grija la dobanzi, trebuie sa fii atent ce faci cu banii. Chiar daca vrei sa investesti, bancile nu iti dau bani, contrar spuselor lor", subliniaza seful Wienerberger.

El nu se asteapta la o revenire importanta in Ungaria si in Cehia, dar vede "o oarecare stabilizare" in Slovacia.

In Romania si Bulgaria, clientii nu pot lua credite ca sa-si achite obligatiile.

Wienerberger opereaza in Romania din anul 1998, unde detine, prin compania Wienerberger - Sisteme de Caramizi, trei fabrici, la Gura Ocnitei (Dambovita), la Sibiu si la Tritenii de Jos (Cluj). La Sibiu sunt produse si tigle din beton si ceramica pentru acoperisuri, prin alte doua companii la care grupul detine participatii, Bramac si Tondach. Totodata, grupul austriac este prezent in Romania si prin compania Semmelrock, specializata in productia de pavele din beton, care a deschis in 2006 o unitate de productie la Bolintin-Vale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Anulat: Wienerberger nu mai cumpara Brikston de la ADM Capital