Conducta de gaze Arad-Szeged a fost inaugurata de Gunther Oettinger, comisarul european pentru energie, Emil Boc, premierul roman, si de Viktor Orban, omologul sau ungar, in localitatea Csanadpalota din Ungaria.

Implementarea sectorului unguresc, de 47 de kilometri din totalul de 109 kilometri, cu o capacitate de 1,75 de metri cubi, a presupus o investitie de aproape 33,3 milioane de euro din partea companiei ungare. In prezent, conducta este folosita doar pentru importul de gaze, urmand ca si exportul sa fie posibil dupa investitii din partea Romaniei.

Comisia Europeana a finantat proiectul cu 17 milioane de euro. "Conducta Arad-Szeged, care transporta gaze din Ungaria catre Romania poate fi folosita si in sens invers, cu investitii suplimentare din partea Romaniei", se precizeaza intr-un comunicat de presa.

"Grupul MOL crede ca se poate crea in Europa Centrala si de Est o piata integrata prin cooperarea tarilor la nivel regional. Infrastructura poate facilita achizitia de gaze din nou surse din regiune. Conducta Arad-Szeged creste competitivitatea pe piata, ceea ce inseamna o serie de avantaje pentru traderi si consumatori", a declarat Zsolt Hernadi, presedintele grupului MOL.

Citeste si:

Date tehnice

Lungime: 61 km (Romania); 47 km (Ungaria)
Companii participante: Transgaz (Romania) si FGSZ (Ungaria)
Capacitate: 1,75 miliarde de metri cubi pe an; capacitate zilnica: 4,8 metri cubi

Citeste aici un reportaj despre singura conducta de gaze care vine in Romania prin vest, asigurand independenta de Rusia.