Increderea mediului de afaceri din Germania, cea mai mare economie europeana, a crescut in mod neasteptat in octombrie, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani si jumatate, ceea ce sugereaza ca avansul economic nu va incetini atat de mult cat estimeaza unii analisti, transmite Bloomberg,

Indicele prin care institutul Ifo masoara increderea in economie a mediului de afaceri german a avansat de la 106,8 puncte in septembrie la 107,6 puncte in octombrie, cel mai ridicat nivel dupa luna mai 2007, informeaza Mediafax. Analistii anticipau o scadere, la 106,5 puncte.

Cresterea exporturilor a ajutat economia sa avanseze cu 2,2% in al doilea trimestru, cel mai rapid avans din ultimele doua decenii. Reducerea somajului stimuleaza increderea populatiei in economie si incurajeaza cheltuielile pe piata interna. Aceasta situatie va contrabalansa reducerea probabila a exporturilor, in conditiile in care revenirea economiei globale va incetini.

Guvernul a dublat joi proiectia de crestere economica pentru 2010, la 3,4%. Ministerul Finantelor a anuntat, totodata, ca avansul economic a incetinit in al treilea trimestru, comparativ cu cel de-al doilea.

"Raportul Ifo sugereaza ca economia germana, cea mai mare din zona euro, sfideaza trendul global", a afirmat Jennifer McKeown, analist la Capital Economics.

Comenzile pentru uzine au inregistrat in august o crestere de peste patru ori mai mare decat au anticipat economistii. Somajul s-a redus in septembrie pentru a cincisprezecea luna consecutiv, iar increderea populatiei a urcat la maximul ultimilor trei ani in octombrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si