"Este nevoie de incurajarea investitiilor in Romania. Nu vedem dezvoltari pozitive viitoare, in industrie nu sunt semne de revenire clare. Nu cred ca in 2011 criza se va incheia in Romania, din nefericire", a afirmat Frank Hajdinjak (foto).

El a aratat ca atat E.ON Romania, cat si piata energetica locala vor inregistra cresteri foarte mici anul viitor.

"In 2011 va fi o crestere foarte foarte slaba. Speram ca economia isi va reveni macar in anumite zone, dar piata (energetica - n.r.) in general va creste foarte putin", a adaugat Hajdinjak.

Directorul E.ON Romania a precizat ca una dintre principalele dificultati pentru companie sunt preturile mici la gaze, care nu permit o recuperare a investitiilor derulate de subsidira grupului german de utilitati E.ON in Romania. Totodata, ramane de vazut daca Guvernul va prelungi legea prin care o serie de combinate chimice primesc doar gaze din productia interna, mai ieftine decat cele importate.

Citeste si:

"Din trimestrul al patrulea al anului trecut vindem gazele pe piata captiva sub costuri, pentru fiecare metru cub de gaz pierdem bani. (...) Preturile de acum sunt departe de realitate. Mai intai trebuie sa avem o recuperare corecta a investitiilor, si apoi sa vorbim cu Guvernul si cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei despre un plan de recuperare a pierderilor acumulate de companie. E de vazut cum va fi iarna si daca vor fi favorizati din nou consumatorii interuptibili (care isi pot opri productia atunci cand li se cere - n.r.)", a continuat Hajdnijak.

El a mai aratat ca E.ON "se lupta" de 3-4 ani sa recupereze de la CFR datorii al caror nivel a ajuns la circa 140 milioane de lei, mentionand ca aceasta problema este solutionata in proportie de 90%.

"Mediul (economic - n.r.) din Romania este «special». Nu este usor de explicat actionarilor. Actionarii trebuie sa inteleaga si sa accepte ca acest mediu nu e usor, la fel cum este si in alte tari europene. (...) Romania se schimba foarte rapid. Dintre tarile civilizate, Romania este cea mai provocatoare, dar este si nostima", a mai spus Hajdinjak.

E.ON Romania deruleaza activitati de distributie si furnizare a gazelor naturale si electricitatii.