Industria energiei eoliene, care a inceput sa se dezvolte in ultimii cinci ani, ar putea atrage investitii cuprinse intre sapte si noua miliarde de euro, cu conditia ca problemele ce tin de legislatie sa fie rezolvate, a declarat Gabriel Sidere, managing partner al firmei de avocatura CMS Cameron McKenna Bucuresti.
„Sunt estimate investitii de sapte-noua miliarde de euro care pot fi atrase in urmatorii ani de industria energiei eoliene, daca ne referim doar la cei 4.706 MW pentru care autoritatile au emis deja avize tehnice de racordare” a precizat Gabriel Sidere (foto), managing partner in cadrul firmei de avocatura CMS Cameron McKenna Bucuresti.

Mai mult, Marian Cernat, directorul Dispeceratului Energetic National, afirma ca pana in prezent au fost semnate contracte de racordare pentru 3.700 MW, avize pentru 4.700 MW si sunt in diverse stadii alti 22.600 MW, ceea ce inseamna 31.000 MW instalati.

Potrivit lui Sidere, un MW necesita investitii de 1,5-2 milioane de euro. Pentru ca investitorii sa poata aloca bugete pentru energia eoliana este insa nevoie ca problemele legislative ce tin de reglementarea acestei industrii sa fie rezolvate.

“Daca mergem in Bulgaria, in zona Kavarna, de exemplu, vom vedea campii pline de eoliene, ceea ce nu se intampla in Romania. Trebuie sa ne intrebam ei cum au reusit, ce au facut si noi nu putem face”, a mai spus Sidere.

Avocatul este de parere ca investitorii nu sunt incurajati de cadrul legislativ, intrucat acesta este dominat de incertitudini si chiar daca legea exista, lipsesc normele de aplicare.

Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), considera ca in prezent energia eoliana nu este una ieftina, iar investitiile trebuie recuperate, dand nastere la intrebarea inevitabila „cine va plati?”.

„Raspunsul va fi consumatorul final. Va fi o influenta in pretul energiei: daca in 2005, pretul era de 2 bani/MWh, in 2010 am avut un pret 2,85 lei/MWh, iar pentru anul viitor estimarile indica un pret de 7 lei/MWh. Pentru consumatorul final, aceasta influenta in pret va insemna o crestere de 2-3% in pretul energiei electrice”, a incheiat Ion Lungu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri