Ioan Niculae, proprietarul gigantului agricol InterAgro, a declarat transant ca votul la motiunea de cenzura a fost unul “corect”, fiind multumit de decizia finala.
“Este o decizie corecta. Ne asteapta o iarna terifiant de grea, ar fi fost catastrofal pentru tara sa treaca prin ea fara Guvern. Nu aveam nevoie si de o criza politica, nu aveam nevoie sa stam inca 2 luni de zile pana se alegea un nou prim ministru. Guvernul Boc nu a facut numai lucruri rele”, a spus hotarat Niculae.

Pe de alta parte, Maria Grapini, presedintele consiliului de administratie al Pasmatex si presedinte al Federatiei Patronale a Industriilor Textile, Confectiei si Pielariei (FEPAIUS), a precizat ca nu exista perspectiva si isi exprima temerea cu privire la o apropiere a situatiei Romaniei de cea a Greciei.

“Nu se poate intampla nimic bun. Aceleasi lucruri le-am auzit timp de 2 ani si nu s-a intamplat nimic. Oamenii o vor duce mult mai greu. Ma pune pe ganduri lipsa de ancorare la realitate a guvernantilor. Din punct de vedere al politicii fiscale, a politicii sociale nu s-a pronuntat nicio masura concreta”, spune Grapini.

Aceasta a oferit ca exemplu situatia din judetul Timis unde foarte putine firme vor incheia anul acesta pe profit, in 2011 alte companii urmand sa isi intrerupa activitatea.

In ceea ce priveste impactul acestei situatii asupra relatiei cu Fondul Monetar International, Maria Grapini considera ca institutia financiara nu este interesata de evolutia Romaniei pe termen lung. “FMI se intereseaza doar sa isi recupereze banii si dobanda, nu se intereseaza de Romania pe termen lung. FMI joaca tare, stie lectia si nu cedeaza”, crede Grapini.

Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), sustine ca era nevoie de o schimbare a Guvernului in incercarea de recastigare a increderii oamenilor.

“Lumea este extrem de nemultumita si saraca. Sper sa nu ne prinda Sarbatorile de iarna cu proteste stradale, insa probabil ca acestea vor continua. Atata timp cat masurile de austeritate impuse ar fi condus la o refacere a bugetului nu ar fi fost nicio problema, insa lucrurile stau total invers”, conchide Frumosu.

Tranzactiile imobiliare, amanate


Din perspectiva investitiilor imobiliare, aceasta perioada, care coincide si cu depunerea motiunii de cenzura, va face ca deciziile investitorilor sa intre in expectativa, amanand tranzactiile imobiliare, este de parere Cristian Ustinescu (foto jos), seful departamentului de investitii in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

“Cu cat persista aceasta stare de incertitudine, cu atat sunt sanse mai mare sa vedem capitalul destinat pietei din Romania ca se indreapta catre alte tari din regiune, cu climat politic si implicit economic mai stabil”, subliniaza Ustinescu.

Orice potential cumparator prezinta un profil al investitiei conducerii si bancii. In cazul instabilitatii politice, explica Ustinescu, sunt afectate ratingul tarii, respectiv costul riscului de tara, ceea ce duce la scumpirea imprumuturilor.

“Va fi din ce in ce mai costisitor sa te imprumuti pentru a face afaceri in Romania. Pentru ca vanzatorii nu sunt deschisi sa vanda mai ieftin, pentru a atinge randamentele vizate de potentialii investitori, volumul investitiilor scade. Instabilitatea politica diminueaza si mai mult apetitul investitorilor si al bancilor pentru o piata care era deja neatractiva”, afirma consultantul imobiliar.

Mai mult, istabilitatea politica are efecte si la nivelul populatiei, prin inhibarea consumului, care afecteaza segmente principale, precum retail-ul si logistica, adauga el. “Eventualele modificari la nivelul fiscalitatii, pe care le-ar putea atrage o politica mai populista, vor avea efecte semnificative si asupra disponibilului de investitie in segmentul rezidential. Clasa medie ar suporta astfel taxe mai mari si ar avea o putere de achizitie diminuata”, mai spune Cristian Ustinescu.

El este de parere ca cele cateva tranzactii de investitii pe care compania le are in prezent in derulare pe segmentul rezidential si comercial vor fi cu siguranta afectate de turbulentele resimtite la nivel politic.

“Investitorii in proprietati rezidentiale se tem de o crestere a fiscalitatii, care va scadea disponibilul de lichiditati al clientilor finali pentru achizitia de locuinte, iar investitorii in proprietati comerciale au rezerve din pricina unei eventuale scaderi a consumului, pe fondul incertitudinii veniturilor viitoare”, a incheiat coordonatorul departamentului de investitii al DTZ Echinox.

In opinia sa, indiferent de rezultatul motiunii, efectele asupra investitiilor imobiliare se pastreaza, pentru ca astfel de turbulente zdruncina increderea investitorilor si a bancilor in capacitatea acestei piete de a livra randamente sustenabile. “In cazul in care motiunea ar fi trecut, ar fi intervenit riscul unei fiscalitati excesive, care ar fi inhibat si mai mult consumul, achizitiile populatiei si implicit revenirea economiei pe termen mediu”, a subliniat el.

Jurnalistii wall-street.ro iti recomanda si articolul Analistii: Bursa va recupera castigurile pierdute din cauza motiunii de cenzura

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri