Hidroelectrica ar putea investi in anii urmatori 18 milioane de euro pentru instalarea de turbine eoliene in cadrul hidrocentralelor de pe raul Siret, a declarat Dragos Zachia, director de exploatare al companiei.
Hidroelectrica detine, in prezent, cinci hidrocentrale pe raul Siret, prima turbina urmand a fi instalata in 2011. Tot anul viitor, Hidroelectrica va finaliza lucrarile de modernizare a hidrocentralei Ciunget Lotru, care are o capacitate de 510 de MW. Spre comparatie, un reactor de la Cernavoda are o capacitate instalata de circa 600 de MW.

Oficialul Hidroelectrica a anuntat, cu ocazia unui seminar pe teme energetice organizat de Business Review, ca “sunt toate sansele ca pana la finele anului infiintarea Hidroenergetica si Electra” – companii care vor comasa principalele companii de energie si extractie a carbunilor, “sa se finalizeze”.

Infiintarea celor doi colosi energetici la nivel national a fost intarziata si mai apoi blocata pana in toamna aceasta din cauza unor contestatii ale unor persoane fizice si juridice care reclamau concentrarea din piata energetica romaneasca. “Toate societatile (care vor fi comasate in cadrul celor doua mari companii - n. red.) au aprobat in consiliile de administratie acceptul pentru constituirea companiilor nationale. S-a depus la Registrul Comertului noul proiect de fuziune si am notificat catre Consiliul Concurentei concentrarea economica”, a spus Zachia.

Astfel, dupa infiintarea celor doua companii, Hidroenergetica va ramane cu 4.000 de MW putere instalata si productie de 13,3 TWh intr-un an mediu hidrologic. Pentru anul acesta, productia Hidroelectrica se va ridica la 18,5 TWh, potrivit estimarilor directorului de exploatare al companiei.

Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina. Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

"Noi nu gandim prezenta Hidroenergetica ca fiind doar locala. O gandim ca pe o companie care sa deruleze afaceri si pe plan regional, prin investitii in capacitati de a produce in tari adiacente din regiunea de sud-est a Europei, dar mai ales prin exportul de electricitate", a mai spus Zachia.

In urmatorii cinci-sapte ani, Hidroelectrica va construi, in parteneriat, peste 50 de hidrocentrale noi, dintre care una la Tarnita-Lapustesti, o investitie de peste un miliard de euro. In aceeasi perioada, alte doua miliarde de euro vor fi investite pentru constructia de noi centrale, in parteneriat cu companii energetice de talie europeana.

"Voi trimite scrisori de invitatie pentru marile corporatii europene, precum RWE, E.ON (ambele din Germania), GDF Suez (Franta), Verbund (Austria), Statkraft (Norvegia). Poate Iberdrola (Spania) sa se uite la un lant de centrale de genul asta. Primii interesati ar fi companiile care deja au cumparat hidrocentarele mici in Romania. La Energy Holding sau Romelectro nu voi trimite, ca vor citi in ziar. Pentru fiecare proiect vom avea o comisie, in baza ordinului de ministru (al Economiei - n.r.)", a declarat Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, intr-o conferinta de presa organizata la inceputul lunii trecute.

In ce investeste cel mai mare producator de energie electrica:

• 1 hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti: 1 miliard de euro;
• 1 centrala hidrologica pe raul Olt (25 MW): 71 milioane de euro;
• 11 centrale hidro pe raul Buzau (110 MW): 325 de milioane de euro;
• 10 hidrocentrale pe raul Aries (30 MW): 246 de milioane de euro;
• 19 centrale pe raul Somes (60 MW): 623 de milioane de euro;
• 2 centrale pe raul Siret: 100 milioane de euro;
• retehnologizarea unor centrale de pe lacurile Stejaru, Vidraru, Retezat.


Citeste aici mai multe detalii despre planurile investitionale anuntate recent de Hidroelectrica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri