Noua tendinta adoptata de companiile rau platnice este de a solicita insolventa iar mai apoi de a forta instanta sa inchida procesul pentru lipsa documentelor contabile.
Astfel, desi obligati de lege, debitorii aleg sa nu prezinte aceste documente si astfel silesc judecatorii sa inchida procedura de insolventa fara a mai ajunge la solutii de plata sau la verificarea activitatii anterioare a companiei insolvente.

O pondere de “25%-30% din dosare se inchid pentru ca debitorii nu depun documentele contabile, administratorii judiciari nu pot verifica activitatea anterioara a companiei falite iar creditorii nu-si pot recupera banii. In 90% din aceste cazuri administratorii sunt romani. In termen de 10 zile de la deschiderea procedurii de insolventa, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al debitoarei falite este obligat sa puna la dispozitia judecatorului sindic , administratorului judiciar sau lichidatorului documentele contabile sau informatiile prevazute de art.28 din legea 85/2006”, spune avocatul Cristian Petre, senior partner la casa de avocatura Danila Petre & Associatii (DPA).

Toate aceste documente si informatii sunt necesare administratorului pentru a putea evalua starea societatii falite si pentru a verifica cauzele ce au dus la aparitia starii de insolventa.

Refuzul debitorului prin reprezentantul sau de a depune aceste documente si informatii precum si impiedicarea cu rea-credinta a judecatorului sindic, administratorului judiciar sau lichidatorului de a le obtine constituie potrivit art.147 din legea 85/2006 infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda, sustine avocatul.

„Este atributul exclusiv al judecatorului sindic ca la sesizarea administratorului judiciar, lichidatorului sau oricarui creditor interesat sa se sizeze potrivit art.11 lit.g din legea nr.85/2006 organele de cercetare penala pentru savarsirea infractiunii prevazute de art.147. In cazul in care documentele contabile si informatiile prevazute de lege nu se depun procedura insolventei se va inchide in cel mult 9-12 luni fara ca vreun creditor, cu exceptia celor garantati sa isi poata recupera vreo creanta. Apoi isi pot deschide linistiti alta firma”, potrivit casei de avocatura.

De asemenea, aceasta este o incalcare flagranta a legii, un caz de criminal business law daca vreti, iar judecatorii ar trebui ca pe baza rapoartelor administratorilor judiciari sau la cererea creditorilor indreptatiti sa sesizeze organele de cercetare penala pentru savarsirea infractiunii prevazute la art.147 din Legea nr.85/2006. "In plus, organele de cercetare penala ar trebui sa depuna mai multe eforturi in vederea identificarii debitorilor de rea credinta ce impiedica prin atitudinea lor posibilitatea administratorilor judiciari de a le verifica activitatea anterioara. Pana acum suntem singura casa de avocatura care, in aceste situatii, solicita judecatorilor sindici sesizarea organelor de cercetare penala in legatura cu savarsirea infractiunilor prevazute la art.147 din Legea privind procedura insolventei”, potrivit casei de avocatura.

Casa de avocatura Danila, Petre & Asociatii a fost constituita in anul 2003, iar, in prezent, este una dintre cele mai mari societati de specialitate din Romania. Grupul de Firme “Danila, Petre si Asociatii” ofera servicii juridice, precum si audit financiar-contabil si servicii de recuperare creante.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri