"Un TVA de 5% la alimente care trebuie sa acopere nevoile de baza zilnic. Am fi bucurosi de aplicarea imediata a unei astfel de masuri, daca ar fi bine definite aceste produse astfel incat pe rafturile magazinelor chiar sa existe alimente de baza mai ieftine cu 19%", a declarat Michel Lamoot (foto), managing director al lantului de magazine Real Hypermarket in Romania.

Oficialii retailerului, care opereaza pe piata romaneasca 25 de magazine, considera ca o astfel de masura ar fi "extraordinara" pentru relansarea consumului. Investitiile germanilor de la Real Hypermarket, parte a grupului Metro AG, se cifreaza la jumatate de miliard de euro in cei patru ani de la intrarea pe piata romaneasca.

"Majoritatea tarilor Uniunii Europene practica o taxa pe valoare adaugata redusa la alimente. Tari cum ar fi Franta, Grecia, Danemarca, Spania, care pe lang TVA standard practica o taxa redusa la alimente.

Ce TVA se practica la alimente in Uniunea Europeana?

• in Franta, TVA standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse TVA perceput este de 5,5% si chiar 2,1%;

• Polonia, pe langa TVA standard de 22%, are o taxa pe valoare adaugata redusa de 7%;

• Cehia are o cota redusa la alimente de 5%

Citeste si:

• Slovenia percepe o TVA de 8,5% in cazul produselor alimentare

• in Ungaria, TVA pentru alimente se ridica la 12%

"Aceasta masura este nu numai una de natura sa reduca povara costurilor pentru populatia afectata de criza, ci si o forma de descurajare a evaziunii fiscale in zona producatorilor si a procesatorilor din industria alimentara", mai precizeaza reprezentantii Real Hypermarket.

Scaderea TVA la alimentele de baza ar putea conduce la o scadere a preturilor acestora si, implicit, la o impulsionare a consumului, pe fondul prabusirii dramatice a acestuia in ultimii doi ani.

Decizia ar ajuta la revenirea, cel putin partiala, a puterii de cumparare a romanilor. In ciuda estimarilor care spun ca incasarile la bugetul statului ar scadea semnificativ, masura introducerii TVA diferentiat ar favoriza scoaterea la lumina a unei parti importante din economia subterana, explica directorul general al Real Hypermarket Romania.