Austriacul Wolfgang Kristinus, proprietarul concernului austriac Baustoff + Metall, cu afaceri anuale de 320 de milioane de euro, a vizitat Romania pentru prima oara in urma cu doi ani, pentru a se informa la fata locului asupra tarii in care avea sa-si extinda businessul.

Concernul a reusit sa se pastreze de aproape 50 de ani ca o afacere de familie, chiar daca pe parcursul timpului a avut mai multe oferte de preluare, de la diversi investitori interesati de potentialul afacerii.

“Nu o sa fuzionam si nu o sa acceptam niciodata o oferta de preluare, indiferent din partea cui va veni. Tatal meu a creat aceasta afacere in urma cu aproape 50 de ani pentru a o pastra in familie”, spune Kristinus.

Baustoff + Metall, care produce si distribuie materiale de constructii, a reusit sa faca fata presiunilor puse de eventualii investitorii, pentru ca a apelat de putine ori la creditele bancilor si a cautat sa se dezvolte treptat, in jurul Austriei.

“Toate investitiile pe care le facem sunt finantate direct de la sediul central din Viena. Daca este nevoie sa investim intr-o tara, negociem in Viena un eventual imprumut, iar apoi livram banii acolo unde trebuie sa o facem. Totusi, investitiile pe care le operam sunt, in proportie mare, din bani proprii. Credem ca este o strategie buna, daca ne uitam la problemele pe care le-au avut in criza companiile care au depins de banci. Filosofia noastra este simpla: trebuie sa faci profit, sa-l pastrezi in companie si sa nu investesti intr-un an mai mult decat ai castigat in anul precedent”, mentioneaza Kristinus.

El estimeaza ca Baustoff +Metall va inregistra o cifra de afaceri de 370 de milioane de euro in 2010, in crestere cu 15,6% fata de 2009. Avansul va fi determinat atat de cresterea pe care inregistrat-o businessul in statele europene cu o economie dezvoltata, cum ar fi Germania si Austria, precum si de majorarea numarului de unitati comerciale.

Concernul austriac a intrat pe piata romaneasca in urma cu un an, prin deschiderea unei sucursale intr-un sediu inchiriat, iar ulterior a investit 1,2 milioane de euro in amenajarea unui depozit si a unor spatii de birouri pe Soseaua de Centura a Bucurestiului, intre localitatile Domnesti si Bragadiru.

Depozitul are o suprafata de aproximativ 900 de metri patrati.

Kristinus explica decizia concernului de a investi in Romania intr-o perioada de criza datorita oportunitatilor pe care le ofera pe termen lung piata locala.

“Am venit in Romania pentru ca am simtit ca este oportun sa facem acest lucru. Preturile materialelor de constructii s-au redus, ceea ce inseamna ca investitiile pe care a trebuit sa le facem pentru a ne instala aici au fost mai mici decat ar fi fost intr-o perioada de boom. De asemenea, a aparut mai mult loc pe piata, dupa falimentul unor jucatori locali. Mai mult, am putut gasi oameni buni pe piata pe care sa-i cooptam in echipa noastra”, spune proprietarul concernului.

Pentru primul an de functionare pe piata locala, Kristinus estimeaza o cifra de afaceri de 2,5 – 3 milioane de euro, iar pentru anul viitor si-a propus o dublare a businessului, pe fondul castigarii de contracte noi.

Baustoff + Metall Romania, care furnizeaza profile si plafoane metalice, a fost implicate in extinderea Aeroportului Henri Coanda, stadionul Natioanal Arena (fosta arena Lia Manoliu), Cathedral Plazza, spitalul Coltea sau ansamblul Upground.

Wolfgang Kristinus nu a exclus in viitor o investitie intr-o fabrica in Romania, proiect care ar putea viza segmentul de rame pentru usi.

Concernul detine sapte fabrici, toate in Europa, cea mai scumpa unitate de productie fiind in Austria. Proiectul a necesitat o investitie de 25 de milioane de euro

Proprietarul Baustoff + Metall Romania crede ca piata constuctiilor din Romania va continua sa scada si in 2011, cu 5-7%, cand nivelul constructiilor va atinge un nivel minim. El estimeaza ca segmentul de profil va reveni la ritmul din 2007-2008 abia in 2017.

Concernul detine 80% din partile sociale ale filialei din Romania, diferenta fiind controlata in mod egal de Ioszef Szappanyos si Mariana Clontea, care este directorul general al subsidiarei locale.

Baustoff+Metall este prezent in 17 tari europene si are 86 de unitati comerciale si platforme de distributie.

Ce spune Kristinus despre contextul politico – economic din Romania:

“Ceea ce se intampla acum in Romania este specific tarilor care au iesit de curand din regimul comunist”

“Autoritatile din Romania trebuie vor fi nevoite sa ia masuri drastice de restructurare economica, sub presiunea Fondului Monetar International. Cand nu o sa mai vina banii, nu o sa aiba de ales”


“Investitorii straini stiu foarte bine care este potentialul Romaniei, dar au nevoie de stabilitate la nivel legislativ”



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri