Consiliul Concurentei a inaintat Guvernului, saptamana trecuta, un memorandum prin care sugereaza elaborarea unei strategii nationale in domeniul ajutoarelor de stat, a declarat presedintele institutiei, Mihai Berinde. Este vorba de aplicarea unor scheme ajutor de stat. Astfel, acordarea ajutoarelor de stat va fi mai usor si mai clar de aplicat decat in cazul analizei companiilor caz cu caz. Schemele de ajutor de stat vor fi publicate astfel incat toti agentii economici sa fie informati.

Oricum, de la aderarea la Uniunea Europeana, analizarea ajutoarelor de stat nu va mai fi de competenta nationala, ci va fi in sarcina Comisiei Europene, spune Berinde. Pana atunci, Uniunea Europeana ne supravegheaza in ceea ce priveste acordarea ajutoarelor de stat si monitorizarea lor.

Exista un mecanism de consultare cu Uniunea Europeana. Daca anul trecut 10% dintre deciziile Consiliului Concurentei au fost considerate bune, in prezent procentul a urcat la 80%, a afirmat Berinde. Presedinetele Consiliului Concurentei a mai precizat ca in ceea ce priveste companiile care au primit ajutor de stat nu se mai pune problema ca ele sa mai primeasca.

Consiliul Concurentei a solicitat in acest an, pentru prima data, recuperarea unor ajutoare de stat in suma de 28,4 milioane lei (284 miliarde lei vechi). Astfel, au fost adoptate patru decizii de recuperare a unor ajutoare ilegale, de care au beneficiat societatile Laminorul Braila, Terom Iasi, Aris Arad si 31 de agenti economici aflati in zone defavorizate. Consiliul Concurentei a deschis, in perioada ianuarie-noimebrie, 21 de investigatii in domeniul ajutoarelor de stat, fata de patru in aceeasi perioada a anului 2004. Din cele 21 de investigatii, 17 au fost declansate din oficiu si au fost finalizate sapte. Berinde a declarat recent ca stergerea datoriilor bugetare acumulate de societati trebuie analizata pentru fiecare caz in parte, in vederea stabilirii compatibilitatii ajutorului de stat cu cerintele Uniunii Europene. Anularea datoriilor exista ca practica. Problema este cum se produce. Este nevoie de o notificare pentru fiecare caz, a explicat Berinde. Anularea datoriilor poate fi considerata un lucru bun doar in cazul companiilor care intentioneaza sa se restructureze si care trebuie sa prezinte un plan care sa duca la viabilizarea companiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri